Zemljotres u centralnoj Srbiji

Na području Čačka i Požege u 18.04 sati osetio se jak zemljotres, a za sada nema podataka da li ima veće materijalne štete.

Izvor: Beta

Petak, 15.02.2008.

19:10

Default images

Republički seizmološki zavod saopštio je da je zemljotres bio jačine 4,5 stepeni Rihterove ili 6,7 stepeni Merkalijeve skale. Epicentar zemljotresa bio je na padinama planine Jelice, izjavila je Tanjugu direktorka Zavoda Slavica Radovanović. Potres se osetio u celoj centralnoj Srbiji - intenzivno ispod Rudnika, u Čačku, Kraljevu i nešto manje u Beogradu.

Kako javljaju dopisnici Bete, u Gornjem Milanovcu i Kraljevu zbog jačine potresa veći broj građana izašao je na ulice. Jedno selo u okolini Kraljeva ostalo je bez struje, kao i veliki deo Čačka.

U čačanskoj Elektrodistribuciji kažu da je u trenutku zemljotresa ceo grad je ostao bez struje oko 20 minuta, nakon čega je uspostavljena kontrola nad sistemom. Desetak čačanskih sela i nekoliko kvartova u gradu i dalje su bez struje.

Prema prvim nezvaničnim podacima, kao posledica zemljotresa ispucali su zidovi na nekim objektima u gradu i pao je crep sa krova desetak kuća, a nema registrovanih podataka o većoj materijalnoj šteti.

U Šumadiji se osetio zemljotres nešto posle 18 časova, a posebno u Kragujevcu na višim spratovima stambenih zgrada, rečeno je Tanjugu u Centru za obaveštavanje. U tom Centru je rečeno da se u Šumadiji osetio blag zemljotres i da za sada nema prijava o eventualnim materijalnim štetama.

Uobičajeno je da zemljotresi ove jačine budu praćeni naknadnim slabijim potresima, rečeno je u Zavodu, uz podsećanje da je zemljotres koji se pre nekoliko godina dogodio u dolini Zapadne Morave sa epicentrom u Trsteniku, bio praćen serijom potresa tokom nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: