Tadić položio zakletvu

Predsednik Srbije Boris Tadića položio je u Skupštini Srbije zakletvu i počeo svoj novi petogodišnji mandat.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2008.

13:17

Default images

Tadić je, nakon polaganja svečane zakletve, rekao da nikada neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju i da će se svom snagom zalagati da Srbija bude u Evropskoj uniji. U prvom obraćanju novinarima posle inauguracije Tadić je rekao da će se Srbija svim sredstvima, osim ratom, boriti protiv nezavisnosti Kosova.

Na ulazu u Dom Narodne skupštine - crveni tepih, pripadnici Grade Vojske Srbije i predsednik Skupštine Oliver Dulić, kao domaćin, sačekali su Borisa Tadića.

U sali u kojoj su ga čekali poslanici, članovi Vlade Srbije i dilpomatskog kora , predstavnici verskih zajedinca, Boris Tadić se pravo rukovao sa svojim protvkandidatom na izborima Tomislavom Nikolićem.

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti", položio je zakletvu predsednik Srbije.

Nakon polaganja zakletve predsednik Srbije kratko se obratio građnima i poslanicima

Tadić je dodao da građani s pravom očekuju da državne institucije rade za dobrobit Srbije i dodao da će se zalagati da država bude jaka, stabilna, ekonomski prosperitetna i uvažena članica EU.

Aplauz za pominjanje EU stigao je od poslanika DS-a, G17 i LDP-a, ali ne i od koalicionih partnera iz DSS-a i Nove Srbije i radikala.

Ipak prvi koji su mu čestitali nakon polaganja zakletve bili su radikali Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, nakon toga još jedan opozicionara Ivica Dačić, pa poslanici DSS-a, a nakon toga i premijer Vojislav Koštunca.

Nakon završetka oficijalnog dela u holu Doma Narodne Skupštine organizovan je koktel. Uz muziku, piće i kanape počeo je da teče novi petegodišnji predsednički mandat Borisa Tadića.

"Priznanje Kosova utiče na bilateralne odnose"

U prvom obraćanju novinarima, posle inauguracije, Predsednik Srbije Boris Tadić rekao će se Srbija svim sredstvima, osim ratom, boriti da sačuva Kosovo i da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost.

Tadić je ponovio da evropske integracije takođe ostaju prioritet njegove politike, koju je podržala većina građana na predsedničkim izborima.

Objava jednostranog proglašenja nezavisnosti kršenje je međunarodnog prava, rekao je predsednik Tadić ponavljajući da će takvu odluku Srbija poništiti.

Tadić je pozvao međunarodnu zajednicu da poštuje integritet Srbije, a zemlje u regionu da budu oprezne sa priznavanjem nezavisnosti.

"Pozivam sve lidere da poštuju integritet Srbije u teškoj situaciji, naročito pozivam region na oprez zbog mogućih posledica", rekao je Tadić.

Zemlje koje priznaju nezavisnost naći će se u "zamrznutom konfliktu sa Srbijom“, rekao je predsednik Tadić.

On je, međutim, dodao da se ne zalaže za prekid diplomatskih odnosa, i da ako Srbija odluči da povuče neke ambasadore, to ne znači da prekida bilateralne odnose, već ih spušta na niži nivo.

Tadić je rekao da ulazak Srbije u Evropsku uniju ostaje prioritet države.

"Živimo u svetu u kome nema prava i pravde. Ali i u takvom svetu Srbija će se boriti. Niko nema pravo da se odrekne Kosova ali ni da osporava put Srbije u EU, jer ni Srbija nije ničije privatno vlasništvo“, kazao je Tadić.

Predsednik Tadić pozvao je političke lidere da svojim izjavama i postupcima ne ugroze opstanak Srba koji ostaju na Kosovu.

Ovu tešku situaciju prebrodićemo mirno i dostojanstveno, rekao je Tadić i dodao da neće dozvoliti „podele na podobne i nepodnobne“ građane Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: