Vlada: Poništavanje nezavisnosti

Srbija će poništiti jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova, a isto će zahtevati od Ujedinjenih nacija, kaže premijer Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2008.

08:50

Default images

Vojislav Koštunica je na konferenciji za štampu u sedištu Vlade upoznao javnost sa današnjom odlukom svog kabineta o poništavanju najavljene unilateralne nezavisnosti južne pokrajine. On je najavio da će odluka, koja je prosleđena parlamentu na usvajanje na vanrednom zasedanju, stupiti na snagu kad bude proglašena jednostrana nezavisnost.

Koštunica je ukazao da se ovakvo pravno nasilje nad jednom zemljom dešava prvi put u svetu i naglasio da Srbija u sadašnjem istorijskom trenutku demonstrira nacionalno jedinstvo i privrženost međunarodnom pravu i principima na kojima svet počiva.

Predsednik Vlade je rekao i da će odluka biti upućena i generalnom sekretaru UN, sa zahtevom za hitnu sednicu Saveta bezbednosti i za poništavanje samoproklamovane nezavisnosti, kao protivpravnog akta.

Premijer je naglasio da će samoproglašena nezavisnost Kosova i Metohije biti "bez dejstva u Srbiji, ali i u međunarodnom pravnom poretku".

Koštunica je rekao da se odlukom proglašavaju ništavnim i sve odluke EU o slanju misije na Kosovo, a odluka srpskih vlasti biće upućena i šefovima država ili vlada zemalja članica EU.

On je pozvao Srbe na Kosovu da ostanu na svojoj zemlji i poručio im da će država učiniti sve da tamo opstanu i da normalno žive, kao i da će državni organi osnažiti svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vlade je najavio da će se u subotu sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa na Kosovu o proglašenju nezavisnosti. Ta odluka će biti prosleđena Skupštini Srbije, koja će je razmatrati početkom sledeće nedelje. Odluka bi, kako je ranije saopšteno, trebalo da bude aktivirana onog trenutka kada dođe do proglašenja nezavisnosti.

U saopštenju posle sednice Vlade navodi se da se poništavaju akti i radnje privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji kojima se proglašava jednostrana nezavisnost, jer narušavaju suverenitet i teritorijalnu celokupnost Srbije zajemčenu Ustavom Srbije, Poveljom Ujedinjenih nacija, Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, kao i važećim međunarodnim pravom.

Ocenjeno je da ti akti predstavljaju nasilno i jednostrano otcepljenje dela teritorije Srbije, i da su zato nevažeći i ništavni, kao i da ne proizvode nikakvo pravno dejstvo u Srbiji, i u međunarodnom pravnom poretku.

Odlukom se potvrđuje da su Kosovo i Metohija neotuđivi deo jedinstvenog ustavnog i državnopravnog poretka Srbije i da su Srbi i svi građani Pokrajine koji priznaju državu Srbiju u potpunosti punopravni i ravnopravni građani Republike Srbije, i da imaju puno pravo da ne priznaju nelegalne akte o proglašavanju jednostrane nezavisnosti.

Vlada je spremna da na Kosovu sprovodi Ustav i zakone, kao i celokupan pravni poredak Srbije, i zahteva da i sve druge državne institucije i organi Srbije, preduzmu sve ustavne i zakonske akte i mere kojima se obezbeđuje i osigurava jedinstvenost i nedeljivost teritorije Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom.

Takođe, Vlada proglašava ništavnim sve odluke organa Evropske unije o slanju misije na Kosovo, jer one, po oceni Vlade, nemaju nikakvo pravno dejstvo i niti na bilo koji način obavezuju Srbiju prema Evropskoj uniji, niti prema bilo kome ko bi ih sprovodio.

Saopšteno je i da Vlada zahteva hitno sazivanje sednice Saveta bezbednosti na kojoj bi, saglasno Povelji Ujedinjenih nacija i Rezoluciji 1244, odmah bio poništen protivpravni akt o proglašavanju jednostrane nezavisnosti Pokrajine.

Ceo tekst odluke Vlade Srbije možete pročitati u rubrici dokumenti.

Đelić: Srbija neće priznati nezavisnost

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić sastao se sa ambasadorima zemalja Evropske unije i šefom delegacije Evropske komisije u Srbiji i potvrdio da naša zemlja nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Đelić je rekao da je dolazak misije na Kosovo jedino moguć uz donošenje odluke u Ujedinjenim nacijama i istakao stav Srbije o poštovanju međunarodnog prava.

Na sastanku sa ambasadorima, vicepremijer Božidar Đelić razgovarao je i o evropskoj budućnosti Srbije, koracima koji vode ka ukidanju viza, dobijanju statusa kandidata za EU i o povećanju evropskih fondova za našu zemlju.

Đelićev savetnik Vladimir Todorić je u Kažiprstu B92 rekao da se naša diplomatija nastavlja i da je odluka Vlade o poništavanju nezavisnosti neće zaustaviti.

"Mislim da je u zaštiti interesa Srba koji žive dole i porodica, najvažnije da se na odgovoran način ophodi komunikacija državnih organa Srbije sa odgovorajućim predstavnicima EU i Euleksa", rekao je Todorić.

Nikolić: Definišite konkretne mere

Zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić zatražio je od Vlade da definiše konkretne mere prema državama koje priznaju Kosovo i da te mere budu upućene Skupštini na izjašnjavanje.

Nikolić je preneo stav svoje stranke o budućim diplomatskim odnosima.

"Diplomatski, ceremonijalan, protokolaran, u interesu građana - a ne prijateljski, nije nam prijatelj onaj ko uđe u kuću i radi šta hoće, organizacije, posebno EU. Tu će biti velikih sukoba na političkoj sceni u Srbiji , jesmo li spremni da se ponižavamo i da za 15 dana se ponašamo kao da EU nije dovela do nezavisnosti Kosova", smatra Nikolić.

Nikolić je pozvao Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu da zajednički organizuju veliki miting ukoliko Albanci u nedelju proglase nezavisnost Kosova.

On smatra da takav skup mora da bude organizovan sledeće nedelje, a kako je najavio, radikali će, ukoliko dođe do proglašenja nezavisnosti, predložiti promenu Ustava koja će obavezati sve državne funkcionere da Kosovo vrate u sastav Srbije.

Ponoš: VS i Kfor kao partneri

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da će, u slučaju da ekstremisti izazovu nasilje na Kosovu i Metohiji, Vojska Srbije i Kfor delovati kao partneri, "svako u svojoj zoni odgovornosti".

U intervjuu za novi broj lista "Odbrana", general-potpukovnik Ponoš je podsetio da odnos Vojske Srbije i Kfora definisan Kumanovskim sporazumom iz 1999. godine i da "tu nema nejasnoća".

G17 plus će podržati odluku Vlade

Poslanička grupa G17 plus u Skupštini Srbije glasaće za potvrđivanje odluke Vlade Srbije o poništavanju jednostranog proglašenja Kosova, rekao je danas Tanjugu šef pres službe te stranke Nikola Papak.

On je istakao da G17 plus nikada neće glasati za nezavisno Kosovo, kao ni za zaustavljanje evropskih integracija, dodajući da su u ovom trenutku Srbiji potrebni politička stabilnost i nesmetano funkcionisanje državnih institucija.

Papak je ocenio da bi Srbija trebalo i ubuduće da nastavi s racionalnom politikom, odnosno s diplomatskom i pravnom odbranom svojih nacionalnih interesa, kako bi se postiglo kompromisno rešenje za Kosovo.

On je ukazao da se ne smeju zaboraviti ni evropske integracije, povećanje zaposlenosti i borba protiv korupcije.

"Kao što imamo obavezu da zaštitimo naš teritorijalni integritet i Srbe na Kosovu i Metohiji, tako isto imamo obavezu prema svim građanima da nastavimo evropske integracije i potpisemo Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU.

Samo ekonomski jaka Srbija, integrisana u EU, može zaštititi interese građana i obezbediti uslove za normalan život", rekao je Papak.

Dačić: SPS podržava odluku Vlade

Socijalistička partija Srbije podržava današnju odluku Vlade Srbije o odgovoru na eventualno jednostrano proglašnje nezavisnosti Kosova i Metohije, izjavio je predsednik te stranke Ivica Dačić i izrazio očekivanje da će taj dokument biti potvrđen "velikom većinom" u Narodnoj skupštini.

"Veoma je važno da Srbija nikada ne da saglasnost na nezavisnost Kosova i Metohije i da i dalje Kosovo i Metohiju smatra svojim sastavnim delom", izjavio je Dačić Tanjugu, i dodao da je važno i da, u skladu sa odlukama parlamenta, Vlada Srbije preduzme diplomatske, političke, pravne i ekonomske mere protiv država koje jednostrano priznaju protivpravno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

SPS, kako je istakao, smatra i da, u slučaju da Kfor u predstojećem periodu ne bude u stanju ili ne bude želeo da zaštiti Srbe na Kosovu u slučaju većih nemira ili incidenata, Srbija treba da traži da to učine njene vojne i policijske snage.

LDP: Antievropska politika

Današnja odluka Vlade Srbije još jedan je korak u pogrešnoj politici prema kosovskom pitanju, kojom se ugrožava kako egzistencija srpske zajednice na Kosovu, tako i evropska budućnost Srbije, saopštila je danas Liberalno demokratska partija.

U situaciji kada je svojom nerazumnom politikom Vlada Srbije isključila sebe i Savet bezbednosti iz rešenja kosovske krize, protivljenje slanju misije EU na Kosovo, izraz je apsolutne nebrige za sigurnost, bezbednost i zaštitu ljudskih prava kosovskih Srba i ostalih manjinskih zajednica, ističe LDP.

Ova stranka ocenjuje da je "licemerno da Vojislav Koštunica poziva Srbe da ostanu na „ vekovnim ognjištima", a da istovremeno osporava dolazak misije, koja za cilj ima upravo zaštitu Srba".

Predstojeća jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, za Liberalno demokratsku partiju posledica je pre svega kontinuiteta antievropske politike u Srbiji.

Takva politika je u prvom redu i dovela do uspostavljanja međunarodnog protektorata na Kosovu 1999. godine, a zatim se povampirila u svim kabinetima Vojislava Koštunice i uspela da poništi svako teško stečeno razumevanje, prijateljstvo ili partnerstvo Srbije sa zemljama EU, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: