Sastanak o presudama iz Strazbura

Predsednica Vrhovnog suda i guverner Narodne banke razgovarali o presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: Beta

Sreda, 13.02.2008.

18:12

Default images

Kako se navodi u saopštenju Vrhovnog suda, Vida Petrović-Škero i Radovan Jelašić razgovarali su o presudama kojima je u Strazburu konstatovana povreda prava na pravično suđenje i imovinu zbog neizvršenja presuda domaćih sudova.

Kako saznaje Beta, povod za sastanak bile su presude u slučaju Kačapor i drugi bivši radnici preduzeća "Vojin Popović" protiv države Srbije i EVT Leskovac protiv Srbije, koje su donete pošto tužitelji nisu mogli da naplate potraživanja od društvenih firmi u stečaju.

Iako su radnici pred domaćim sudovima dobili pravo da naplate zaostale zarade i druga potraživanja, nisu mogli da realizuju te presude, te su se obratili sudu u Strazburu, koji je presudio u njihovu korist.

Nakon presuda suda u Strazburu radnici i dalje ne mogu da naplate svoja potraživanja pošto postoji nedomunica o tome ko je nadležan za isplatu - Narodna banka Srbije, Agencija za privatizaciju ili neko treći, tako da su potrebne sistemske mere za rešenje tog problema.

Vrhovni sud je saopštio da je na sastanku dogovoreno da NBS redovno informiše sudove o obimu sprovedenih izvršenja, kao i da se razmotri mogućnost da se bez troškova ili uz minimalne troškove, pokrene i završi stečajni postupak firmi koje nemaju imovinu.

Dogovoreno je i da Vrhovni sud Srbije preduzme mere radi otklanjanja nepravilnosti u postupanju sudova pri izvršenju odluka i da, kao najviša sudska instanca, obezbedi donošenja rešenja o izvršenju radi efikasne prinudne naplate sa računa dužnika u bankama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: