Ponoš: Nema ugrožavanja bezbednosti

Načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš kazao je da u ovom momentu nema ugrožavanja bezbednosti vojnog karaktera.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2008.

10:07

Default images

Ponoš je, u intervjuu za Blic, ocenio da bi eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova bilo pravno nasilje, ali ne i oružani napad i dodao da se to pitanje ne rešava upotrebom vojske. Ponoš je na pitanje da li će u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova doći do mobilizacije, rekao da vojska nije dobila takvo naređenje.Istovremeno, snage bezbednosti na Kosovu kažu da su spremne za nastupajuće dane.

Govoreći o postojanju opasnosti da se Vojska Srbije uvuče u sukobe, Ponoš je rekao da ozbiljne vojske ne bivaju uvučene u sukob.

O mogućnosti da u Srbiji bude uvedeno vanredno stanje, on je rekao da je to samo hipoteza i da vanredno stanje, po automatizmu ne znači automatsko angažovanje vojske, kao i da ne "predviđa spektakularno delovanje vojske".

Intervju Zdravka Ponoša za Blic možete pročitati u Pregledu štampe.

UNMIK, Kfor i policija imaju planove za naredne dane

UNMIK, Kfor i policija na Kosovu imaju planove za svaku eventualnu situaciju za dane kada se očekuje proglašenje nezavisnosti, preneli su danas zvaničnici u Prištini.

"Mi smo spremni za svaku eventualnost, ali očekujemo mirnu situaciju tokom narednih dana. Ipak, ne možemo vam dati naše planove", rekao je portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko na današnjoj konferenciji za novinare u Prištini.

On nije želeo da "špekuliše" o mogućnosti da Srbi na severu Kosova osnuju svoju skupštinu tokom ove nedelje.

"Tako nešto se nije još desilo i ja neću da špekulišem o nečemu što se još uvek nije desilo", rekao je Ivanko.

Dodao je da UNMIK po pitanju najava za proglašenje nezavisnosti od strane Skupštine Kosova kao i u vezi sa najavama Srba za osnivanje skupštine na severu Kosova, "očekuje savet iz Njujorka".

I portparoli Kosovske policijske službe (KPS) i Kfora su rekli da organi odgovorni za bezbednost imaju planove u slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost tokom narednih dana.

"Poslednjih dana ima različitih informacija o načinu na koji ćemo mi reagovati i pominje se da će KPS napustiti severni deo Kosova. Mi nemamo planove za povlačenje sa severnog dela Kosova. KPS će zajedno sa UNMIK policijom i Kforom reagovati prema situaciji na terenu, uključujući i situaciju na severu Kosova", rekao je portparol KPS-a Veton Eljšani.

Portparol Kfora Bertran Bono je rekao da će Kfor nastaviti svoj mandat normalno "i ovog vikenda, kao i u budućnosti".

Bono je rekao da su u poslednje vreme pojačane kontrolne tačke u različitim delovima Kosova, posebno u srpskim enklavama.

Upitani do koje mere Kfor i policija mogu upotrebiti silu, odnosno da li imaju ovlašćenja za upotrebu "smrtonosne sile", Eljšani i Bono su se pozivali na pravilnike rada ovih organizacija i rekli da se takva sila može upotrebiti u ekstremnim slučajevima u kojima se radi o rizikovanju života ljudi.

Na pitanje novinara za komentar navoda da će Vojska Srbije imati manevre u blizini granice sa Kosovom, portparol Kfora je rekao da svaka vojska ima pravo da radi što želi na svojoj teritoriji.

"Mi imamo redovne sastanke sa predstavnicima Vojske Srbije kao i sa drugim oružanim snagama u regionu. Svaka takva snaga ima svoje kompetencije na svojoj teritoriji. Za Kosovo jedina bezbednosna snaga ostaje Kfora", rekao je Bono.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: