"Iskazi nisu dati pod prisilom"

Niko od optuženih nije u policiji davao iskaze pod prisilom, izjavili su svedoci u današnjm nastavku suđenja Branimiru Glavašu.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2008.

18:22

Default images

Zapisničarka u osječkoj policiji Ankica Kovač izjavila je da tokom ispitivanja optužene Gordane Getoš-Magdić policija nije primenjivala silu i pretnje, a pored policijskih službenika i državnog tužioca, ispitivanju je prisustvovao i tadašnji advokat optužene Radoslav Arambašić.

Kovačeva nije potvrdila tvrdnje optužene da je za vreme ispitivanja, u cilju prisiljavanja na priznanje, u policijsku stanicu dovedena njena maloletna kćerka.

Gordana Getoš-Magdić, njen otac, brat i muž na sudu su ranije tvrdili da je policija iznudila njen iskaz, u kome je za ratne zločine optužila Glavaša i druge pripadnike Samostalne uskočke čete, koja je vršila likvidacije na obali Drave.

Po rečima Damira Ratkovića, prvog advokata optuženog Zdravka Dragića koji je najpre priznao, a kasnije negirao da je pucao u Radoslava Ratkovića, jedine preživele žrtve likvidacija osječkih Srba na Dravi, Dragić je u policiji izričito odbio njegov zahtev da se brani ćutanjem i rekao da želi da da iskaz.

Ratković je, kako je rekao, pazio da ispitivanje bude korektno, a policajci nisu postavljali sugestivna pitanja ili pokušali da ga obmanjuju na neki drugi način.

Dragić je tokom suđenja tvrdio da su mu pre davanja službenog iskaza policajci detaljno napisali šta će i kako ispričati, a da je taj iskaz dao kako ga ne bi teretili za jedno drugo krivično delo koje je počinio ranije.

U iskazu, koji je kasnije uvršćen u optužnicu, Dragić je detaljno pričao o učešću u odvođenju i pokušaju ubistva Radoslava Ratkovića i kako je na obali reke pucao u njega.

Pogođen s dva metka u glavu, Ratković, koji sada živi u Vojvodibni, uspeo je da ispliva iz ledene reke i postao je jedan od krunskih svedoka.

Glavaš i još šest lica terete se za ubistvo desetak srpskih civila na obali Drave, a sam Glavaš tereti se i kao naredbodavac za mučenje petoro i ubistvo dva srpska civila u svom sedištu u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: