Svedok: Šešelj nije odgovoran

Zaštićeni svedok 004 kaže da nikada nije tvrdio da je Šešelj odgovoran za zločine nad hrvatskim civilima u zapadnoj Slavoniji.

Izvor: Beta

Sreda, 13.02.2008.

16:46

Default images

U unakrsnom ispitivanju Šešelj je tvrdio da u svedokovoj pisanoj izjavi datoj Tužilaštvu piše da njega smatra odgovornim za zločine u selu Voćin u decembru 1991. "Nisam rekao da ste vi odgovorni, već da sam čuo da su dobrovoljci to učinili", odgovorio je 004, jedan od bivših vođa Srba u zapadnoj Slavoniji.

"Pa, onda vam je Tužilaštvo to ubacilo u izjavu, a vi ste potpisali", sugerisao je optuženi.

"Ja sam rekao da sam čuo da su zločine počinili dobrovoljci i da ste ih vi obišli...Nikada nisam rekao da ste vi naredili zločin ili da ste odgovorni...Istražitelji su možda tako shvatili i napisali, a ja sam izjavu potpisao", uzvratio je svedok.

On je ponovio da je jedino Šešeljeva Srpska radikalna stranka "svojatala" dobrovoljce koji su bili u zapadnoj Slavoniji.

Upitan da li je Šešelja ikada čuo da "negira" zločin u Voćinu i zapadnoj Slavoniji, odgovorio je odrečno. Potvrdio je da je Šešelj za te zločine optuživao paravojnu formaciju "beli orlovi".

Na Šešeljevo pitanje zašto je u izjavi haškom tužilaštvu 2002. godine pominjao i "bele orlove" i gardu Srpskog pokreta obnove, a izostavio ih u drugoj izjavi datoj četiri godine kasnije, svedok nije dao konkretan odgovor, ali je negirao sugestiju optuženog da je to učinio po nalogu tužilaca.

Šešelj je tvrdio i da se kao "komandant" dobrovoljaca SRS predstavljao samo u periodu dok u sukob u Hrvatskoj nije ušla JNA, a da su od tog trenutka dobrovoljci bili u sastavu i pod komandom armije.

Svedok 004 je, dok ga je optuženi ispitivao, potvrdio i da se "protivio" da njegova izjava data pre šest godina u drugom postupku pred Haškim tribunalom bude iskorišćena na suđenju Šešelju, ali ne zbog toga što se osećao ugroženim od Šešelja ili njegove stranke, već zato što je "želeo da zaštiti porodicu".

Pošto je 004 završio svedočenje, suđenje će sutra biti nastavljeno iskazom vojnog eksperta optužbe Rejnoa Tunensa.

Lider SRS optužen je za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i BiH, kao i za proterivanja Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, 1991-93. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: