Putin: Gasprom i dalje pod Vladom

Država će nastaviti neposredno da kontroliše situaciju u Gaspromu, izjavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Beta

Utorak, 12.02.2008.

07:09

Default images

Putin je podsetio na svoje obećanje da država neće deliti naftnog ruskog giganta nego ga jačati. "Obećanje je ispunjeno, a Gasprom se pretvorio u jednu od najvećih kompanija sveta", rekao je Putin na proslavi posvećenoj 15-godišnjici Gasproma na kojoj se sinoć okupilo oko 6.000 gostiju.

Ističući strateški značaj Gasproma za Rusiju, Putin je rekao da je kompanija 90-ih godina igrala stabilizujuću ulogu u prelasku na tržišno privređivanje, a sada doprinosi socijalno značajnim programima zemlje.

Prema Putinovim rečima, za poslednjih pet godina poreske obaveze tog energetskog giganta udvostručene su i iznose skoro 20 odsto budžeta zemlje, a kapitalizacija tog preduzeća je dostigla istorijski maksimu, premašivši 350 milijardi dolara.

Vicepremijer, predsednik borda direktora Gasproma i kandidat na predsedničkim izborima 2. marta, Dmitrij Medvedev, izneo je podatak da je obim investicija te kompanije za 15 godina premašio 100 milijardi dolara i da se kompanija pretvorila u lidera ruskog energetskog tržišta i izgradila više od 22.000 kilometara matistralnih gasovoda.

"To je moderna istorija i naša budućnost", rekao je Medvedev, dodajući da u kompaniji radi više od 300.000 ljudi.

"Ukoliko uspemo Gasprom da dovedemo do kompanije međunarodnog nivoa, a danas se sve za to čini, imaćemo mogućnost da pozicioniramo Rusiju kao najveću energetsku državu", kazao je potpredsednik ruske vlade.

Rusija i Ukrajina postigle sporazum o gasnom dugu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom da je Rusija prihvatila ukrajinske predloge, vezane za isplatu duga za gas, prenose agencije.

Ruski monopolista u izvozu gasa Gasprom, koji snabdeva četvrtinu Evrope gasom, zapretio je ranije da će obustaviti svoje isporuke gasa Ukrajini za 25 odsto, ukoliko se ne postigne dogovor o dugu, za koji je Rusija rekla da se popeo na milijardu i po dolara.

"Dobili smo uveravanja da bi isplata duga mogla da počne uskoro", rekao je Putin i dodao da bi Ukrajina mogla da počne da isplaćuje dug u sledećih nekoliko dana.

Ukrajinski predsednik Juščenko, takođe je potvrdio da je sporazum postignut.

"Složili smo se da Ukrajina u četvrtak počne sa isplatom duga, koji se nakupio u novembru i decembru prošle godine, jer strukture uključene u posao nisu potpisale ugovore o snabdevanju", rekao je ukrajinski predsednik Viktor Juščenko na konferenciji za novinare.

"Gasprom je zadovoljan predlozima ukrajinske strane", rekao je Putin na istoj konferenciji.

Mnogi pošiljke ruskog gasa za izvoz prolaze preko ukrajinske teritorije, međutim, obe zemlje su uverile Evropu da zapadnoevropski gasovod neće trpeti zbog njihovog međusobnog spora.

Sukob dve bivše sovjetske republike uznemirio je potrošače u Evropi, koji su se uplašili da bi on mogao da eskalira u situaciju koja se desila početkom 2006, kada je spor oko cena između Moskve i Kijeva omeo isporuke ruskog gasa u Evropu.

Predsednik Vladimir Putin izneo je, takođe, danas upozorenje da bi Rusija mogla da bude primorana da preusmeri svoje rakete prema Ukrajini, ukoliko Kijev uđe u NATO.

"Ne samo da me užasava da to kažem, već je strašno i pomisliti da bi Rusija, kao odgovor na moguće razmeštanje antiraketnog štita u Ukrajini, mogla da usmeri svoj napadački raketni sistem na Ukrajinu", rekao je Putin, kada su ga novinari pitali šta misli o mogućem ulasku Ukrajine u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: