Ponovljeno glasanje u Dobrom Polju

Na biračkom mestu 12 Dobro Polje u opštini Boljevac večeras je završeno ponovljeno glasanje za predsednika Srbije

Izvor: Beta

Utorak, 12.02.2008.

09:49

Default images

Na biračkom mestu 12 Dobro Polje u opštini Boljevac večeras je završeno ponovljeno glasanje za predsednika Srbije. RIK je na sednici 5. februara prihvatio prigovor građanina Slavoljuba Mitrovića na tok drugog kruga izbora za predsednika Republike održanog 3. februara i doneo odluku da se na tom biračkom mestu u Boljevcu glasanje ponovi.

Prigovor se odnosio na povredu izbornog postpuka, jer je građanin Ratomir Lazarević glasao s nevažećom ličnom kartom koja je istekla 6. januara 2008. godine, a kao dokaz uz prigovor priložena je fotokopija te lične karte.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se ponovni izbori sprovode ako RIK poništi izbore zbog nepravilnosti u sprovođenju, pa se na tom biračkom mestu oni ponavljaju.

U slučaju kada se izbori ponavljaju, konačni rezultati se utvrđuju po završetku ponovljenog glasanja, bez obzira na to da li oni mogu uticati na ukupne izborne rezutlate.

Ukoliko ne bude bilo novih prigovora, RIK bi konačne izborne rezultate mogao da objavi i pre zakonskog roka, koji predviđa da se rezultati utvrde najkasnije u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, odnosno do subote, 16. februara u 20 sati.

Ako bi bio podnet neki prigovor, Komisija o njemu treba da odluči u roku od 48 sati.

Posle objavljivanja konačnih rezultata, RIK izdaje uverenje o izboru za predsednika Republike, koji tada može podneti zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije, čime mu počinje petogodišnji mandat.

U drugom izbornom krugu, kandidat DS-a Boris Tadić osvojio je 50,57 odsto, kandidat SRS-a Tomislav Nikolić 47,71 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: