Kriza Vlade za sada okončana

Vlada sinoć saopštila da su se predsednik Srbije, premijer i predsednik Skupštine dogovorili o jedinstvenoj državnoj politici.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2008.

07:03

Default images

Kako je navedeno, dogovor je postignut o neophodnosti vođenja jedinstvene državne i nacionalne politike u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U saopštenju se navodi da je konstatovano da postoji pretnja od protivpravnog proglašenja nezavisnosti Kosova i da zbog toga sve državne institucije moraju doneti potrebne odluke i mere o poništavanju svih protivpravnih akata.

Međutim, rasprava o stavovima prema EU, koji su zapravo i podelili Vladu Srbije, ostavljena je za kasnije.

Prvi put posle predsedničkih izbora, ministri vladajuće koalicije sešće u istu salu. To je rezultat jučerašnjeg dogovora predsednika i premijera. Naime, premijer Vojislav Koštunica odlučio je da zakaže sednicu Vlade za četvrtak. Vlada bi trebalo da usvoji tekst u kome piše da će Srbija smatrati pravno ništavom svaku odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova.

O toj odluci raspravljaće Skuština.

Dogovorom predsednika Tadića i premijera Koštunice prekinuta je blokada rada Vlade i Skupštine, ali je i dalje ostala dilema kako će vladajuća koalicija nastaviti da funkcioniše kada na dnevni red dođe pitanje evropskih integracija.

Treći koalicioni partner, stranka G17 plus, saopštila je da je za Srbiju, u ovom trenutku, najvažnija stabilnost i "adekvatan odgovor na izazove u vezi s Kosovom, ali da se ne sme zaboraviti da evropska budućnost Srbije nema alternativu".

Koštunica: Državno jedinstvo najvažniji cilj

Koštunica (FoNet, arhiva)
Vojislav Koštunica izjavio je danas da sve državne institucije sada imaju najvažniji cilj da uoči proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova ispolje puno državno i nacionalno jedinstvo u odbrani Pokrajine.

Koštunica je u izjavi za Betu naglasio da je to "u ovom trenutku najbitnija poruka našem narodu na Kosovu i Metohiji".

"Doneli smo odluku da Vlada Srbije već u četvrtak unapred poništi sve protivpravne akte o jednostranom proglašenju ove lažne države na tlu Srbije. Nećemo dopustiti ni čas da postoji takva tvorevina, već ona mora biti pravno poništena istog trena kada, pod vođstvom osuđenih terorista, bude nelegalno proglašena", kazao je Koštunica.

Premijer je naglasio "da se Srbija najodlučnije oduprla svim spoljnim pritiscima, ucenama i nuđenjima olakšica i nagrada da na bilo koji način opravda pravno nasilje i postane saočesnik u brutalnom kršenju Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244".

"Time smo sačuvali najvažnije - da samo i isključivo Srbija po međunarodnom pravu i svim zakonima polaže pravo da joj pripada Kosovo, bez obzira na protivpravna proglašenja i naknadna priznanja jednostrane nezavisnosti", kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, "to nam pravo više niko i nikada ne može oduzeti jer se sada - kada je to bilo presudno - njega nismo odrekli, niti dali bilo kakvu saglasnost, odnosno potpis na nezavisnost Kosova".

Kolundžija: Potvrda odgovornosti

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je agenciji Beta da saopštenje državnog vrha Srbije potvrđuje spremnost državnih organa da pokažu odgovornost u trenutku kada je na Kosovu i Metohiji u pripremi scenario koji je negativan po interese zemlje.

"To je u skladu sa onim što je Demokratska stranka predlagala kao rešenje: da se nastavi zajednička državna politika vezana za očuvanje teritorijalnog integriteta, ali da se istovremeno ne ugrozi evropska perspektiva Srbije", rekla je Nada Kolundžija. Prema njenim rečima, predviđeni sled događaja je u skladu sa nadležnošću institucija, što znači da će Vlada Srbije, prema svojim ingerencijama, parlamentu predložiti usaglašen paket mera kao odgovor na eventualnu odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Ako taj paket mera ne uključuje mere kojima Srbija obustavlja evropske integracije, to će biti dobar znak da Vlada ostaje na kursu koji je utvrđen prilikom njenog konstituisanja", kazala je Nada Kolundžija.

Stranka G17 plus će svoj stav povodom zaključaka iznetih nakon trojnog sastanka saopštiti nakon razgovora sa koalicionim partnerima. "Nećemo se oglašavati u vezi sa saopštenjem pre republičke skupštine i Vlade. Želimo prvo da razgovaramo sa koalicionim partnerima", rečeno je u G17 plus.

"Predstoji usaglašavanje detalja"

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Popović izjavio je danas da će do sednice Vlade u četvrtak biti usaglašeni detalji o dokumentu kojim bi Srbija i pravno reagovala u slučaju, koji je sve izvesniji, da privremene vlasti na Kosovu i Metohiji, kosovski Albanci, proglase unilateralnu nezavisnost.

Popović je kazao da je "Vlada stabilna što se tiče DSS-a", što znači da DSS neće rušiti Vladu i da će potpuno poštovati koalicioni sporazum.



Najavljujući da će, u skladu sa dogovorom stranaka u parlamentu, biti zakazana i sednica Skupštine Srbije, Popović je ocenio da je potrebno jasno reći da "ta nezavisnost za nas ne postoji", da je pravno ništavna.

Kosovo može da steknu nezavisnost samo na dva načina - na indirektan, preko Saveta bezbednosti UN, i ukoliko Srbija to prizna, rekao je on, naglasivši da će Srbija jasno reći da "tako nešto ne priznaje" - da nema otimanja dela teritorije međunarodno priznate države. Govoreći o akcionom planu, Popović je istakao da u ingerencijama svakog ministarstva postoji set mera koji bi trebalo da omogući da se građani na Kosovu, koji su lojalni državi Srbiji, što je više moguće osećaju kao da su i dalje sastavni deo države Srbije, odnosno da imaju ista prava i mogućnosti kao i ljudi koji žive u centralnoj Srbiji.

Ističući da je u ovom momentu država ugrožena i da je normalno da u takvoj situaciji postoji jedna vrsta jedinstva, on je izrazio uverenje da će predlog odluke, koji će se naći u Skupštini Srbije, dobiti ogromnu većinu glasova.

Prema njegovim rečima, Kosovo je "pitanje svih pitanja", a kada se ono razreši, onda će na dnevni red doći i druga pitanja i moguće je i pitanje privremenog političkog sporazuma koji je Evropska unija ponudila Srbiji.

SRS: Izbori za nekoliko meseci

U Srpskoj radikalnoj stranci vlada svečana atmosfera. Postizanje dogovora, za koji kažu da je dobra stvar za Srbiju, poklopio se s njihovom stranačkom slavom, Sveta tri jerarha. Ipak, u SRS-u ne veruju da će vladajuća kolicija dugo opstati.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ocenio je danas da kriza u vladajućoj koaliciji u Srbiji nije otklonjena i da će, zbog ideoloških razlika partija članica, problem morati da bude rešen održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Nikolić je novinarima u sedištu SRS-a u Zemunu rekao da izbore očekuje za nekoliko meseci, kada se Srbija stabilizuje nakon, kako je ocenio, izvesnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Nikolić je rekao da se ne oseća prevarenim zbog dogovora predsednika Srbije, Vlade i parlamenta zbog toga što su radikali zahtevali sednice Skupštine i Vlade, a dogovor predviđa održavanje tih sednica.
Zamenik predsednika radikala je ocenio da će sednica Vlade biti održana u četvrtak, a sednica parlamenta u ponedeljak, dan nakon zakazanog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Dodao je da je dobro što je postignut dogovor ukoliko se radi o iskrenoj nameri predstavnika vlasti i ponovio da će radikali pružiti pomoć svim predstavnicima državnih organa ukoliko su odlučni u nameri da čuvaju južnu pokrajinu u sastavu Srbije.

On je ocenio da će, u slučaju proglašenja nezavisnosti, biti potrebno da se promeni i Ustav i da se ubaci odredba koja će obavezivati sve funkcionere da ne prihvate tu deklaraciju.

Dačić: Samo tajm-aut

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije u Skupštini Ivica Dačić ocenio je da, posle razgovora predsednika Republike, Vlade i Skupštine, nesloga u vladajućoj koaliciji nije prevaziđena, ali je "učinjen pokušaj da Vlada ne padne baš u danima kada se očekuje proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije."

"Ovo je samo još jedan tajmaut za vladajuću koaliciju, ali je za državu dobro što je došlo do približavanja stavova oko važnih pitanja", izjavio je Dačić.

On je ocenio da "niko ne zna u ovom trenutku kakva je sudbina vladajuće koalicije", navodeći da ona ponovo treba da razgovara o tome kako će funkcionisati u narednom periodu "jer je neprihvatljvo da Vlada odluke donosi na jedan način, a da se u parlamentu oko važnih državnih i nacionalnih pitanja parlamentarna većina uspostavlja na drugi način".

"Zato treba da se razjasni da li Vlada opstaje, da li se pravi vlada nacionalnog jedinstva, ili se ide na parlamentarne izbore, a takvog odgovora još nema," kazao je Dačić.

"Ne smemo ići u dva poraza"

Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, rekla je, komentarišući sinoćni trojni sastanak državnog vrha, da je očigledno postignuta saglasnost oko najvećeg problema za Vladu, odnosno za premijera i vladajuću koaliciju.

"Pošto je to prevaziđeno, održaće se sednice Vlade i Skupštine, Tadić će položiti zakletvu. Istovremeno, EU se ne pominje, ali se nadam i hoću da verujem da ovo znači makar prećutni dogovor da Vlada i politička elita idu punom snagom ka evropskim integracijama", rekla je Lihtova sinoć, gostujući u Vestima B92 u 23 sata.

Sonja Liht je rekla da se nada da je postignuta prećutna saglasnost u okviru vladajuće koalicije da se ne zaustavljaju evropske integracije i da se potpisivanje sporazuma sa EU može očekivati relativno uskoro.

"To je važna stepenica, trenutak u kome naš put u EU integracijama postaje zapečaćen, odatle se može ići samo dalje u integracije. Naši političari su dokazali da su dovoljno odgovorni, i da shvataju da gubitkom Kosova ne smemo izgubiti i EU, da imamo dva ogromna poraza jedan za drugim."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: