Studenti: EU nema alternativu

Studenti traže ostavku Koštunice i izbore ako Srbija ne potpiše Sporazum sa Evropom. DSS tvrdi da je protest politički instruisan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2008.

13:40

Default images

Studentske organizacije zatražile su ostavku premijera Koštunice i raspisivanje novih izbora ukoliko Srbija ne potpiše Sporazum sa EU, ne ispuni sve haške obaveze i ne odblokira rad državnih institucija. Studenti su protest započeli na platou ispred Filozofskog fakulteta, zatim su krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije, ali ih premijer Koštunica nije primio.

Studentska unija Srbije premijera Vojislava Koštunicu smatra najodgovornijim za trenutnu krizu u zemlji i skretanje sa evropskog kursa.

Okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta, pod sloganom "Evropa nema alternativu", oni, kako kažu, žele premijeru da pošalju poruku.

Okupljenima na platou obratila se profesorka Beogradskog univerziteta Srbijanka Turajlić koja je studente predvodila tokom demonstracija 1996. godine.

"Ovo bi bila komedija da nije drugačije. Kao da stojim na ovom platou 17 godina neuspešno. Očigledno je da naša generacija mora da ide, na čelu sa premijerom. Ja obećavam da idem sa njim i nikada me više nećete videti", rekla je Turajlićeva.

Predvođeni bubnjarima i sa transparentima koji podsećaju na obeležja pojedinih stranaka, studenti su krenuli u protestnu šetnju gradom.

Kratko su se zaustavili ispred Skupštine Srbije, a zatim su se spustili do Vlade, kako bi tročlana delegacija lično premijeru predala zahteve.

Studenti su ispred Vlade uzvikivali "Ubili ste Zorana", "Izlazite napolje", "Miško lopov"... Pominjala su se i imena estradne pevačice Cece i ministara Jočića i Ilića, a došlo je i do manjeg incidenta kada je starija žena pokušala da iscepa neke od plakata. Delegaciju sa zahtevima premijer, na kraju, nije primio.

Omladina DSS ranije je pozvala studente da se ne okupljaju jer je je, kako tvrde, ovaj skup političke prirode.

"Prema našim informacijama, to je bio politički skup i tamo su delili materijal LDP", kaže Dragan Daničić iz Omladine DSS.

I dok omladinci DSS tvrde da se ne može govoriti o Evropskoj uniji u vreme kada nam rasparčavaju teritoriju i da iza svega stoje određene političke partije, studenti tvrde da ovaj skup nije politički i najavljuju svakodnevne šetnje ukoliko se na njihove zahteve uskoro ne odgovori.

Ministarstvo podržava mlade

Ministarstvo omladine i sporta Srbije saopštilo je danas da pozdravlja jasno iskazanu želju mladih ljudi da budu aktivna podrška evropske Srbije i nosilac neophodnih društvenih promena, koje Srbiju vode u Evropsku uniju.

Ministarstvo je prepoznalo potencijal koji nose mladi Srbije da modernizuju i demokratizuju društvo u kojem žive, njihovu odlučnost da aktivno doprinesu procesu ubrzanog ulaska Srbije u Evropsku uniju, navodi se u saopštenju.

"Kroz partnerstvo sa velikim brojem organizacija koje predstavljaju interese mladih ljudi, radimo i radićemo na tome da se taj cilj ostvari u realno najkraćem roku", dodaje se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

Studentski parlament: Stranački skup

Studentski parlament Beogradskog univerziteta ocenio je da današnji protestni skup u organizaciji Studentske unije Beograda "nije ništa drugo nego miting omladine nekih političkih stranaka" i "produžena izborna kampanja".

Smatramo da u ovom trenutku treba da pružimo punu podršku našim kolegama i koleginicama sa Kosova i Metohije, a ne da zbog egoizma pojedinaca radimo protiv interesa srpske dece i srpskih studenata sa Kosova i Metohije, navedeno je u saopštenju koje su potpisali predsednik parlamenta Nemanja Petrović i student prorektor Marko Milutinović.

Oni postavljaju pitanje "da li je 500 stipendija Evropske unije zaista bitnije od makar i jednog studenta kome su ugrožena elementarna ljudska prava, a takvih je zapravo više hiljada na Kosovu i Metohiji".

U saopštenju se izražava nada da "ćemo u ovim sudbonosnim trenucima za našu zemlju biti odgovorni i solidarni, vodeći se interesima svih studenata, a ne kao pomenute kolege koji se bore samo za svoju bolju budućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: