Zašto je skupa srpska pšenica

Pšenica na svetskim berzama dostigla najvišu cenu u istoriji, a u Srbiji je međutim zahvaljujući zatvorenom tržištu čak i skuplja.

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2008.

16:06

Default images

Ukoliko vlada hitno ne preduzme mere, srpski potrošači bi mogli da se suoče sa novim poskupljenjem hleba, upozoravaju stručnjaci. U proteklih osam godina svetske zalihe pšenice smanjene su za 100.000 tona. Osim toga, beleže se slabi prinosi u Australiji u protekle dve godine i sve manje raspoloživog zrna za izvoz iz SAD, pa je došlo do neverovatnog skoka cena.

Međutim, u Srbiji je i pored uredbe vlade kojom se zabranjuje izvož žita – pšenica dostigla cenu od 23 dinara po kilogramu, što je najviša cena u Evropi.

"Imamo rezervi dovoljno do sledeće žetve ali je cena visoka jer oni koji imaju pšenicu ne žele da je prodaju pošto čekaju još višu cenu, a država ih štiti carinskim barijerama", kaže Vukosav Saković, Direktor Fonda za žito.

U toku privatizacije, najveći deo skladištnih kapaciteta je prodat privatnim firmama. MK komerc, Delta, Invej i Danubius poseduju najveći broj silosa u zemlji. Mada se pretpostavlja da Srbija ima dovoljno pšenice do žetve – niko to u stvari ne zna tačno, jer vlasnici silosa količinu uskladištene pšenice čuvaju kao poslovnu tajnu.

Istovremeno, zaštićeni su sa 30 odsto carine od uvoza jeftinije pšenice iz inostranstva.

Poljoprivednici koji se trenutno trude da poseju dodatne površine žita pre proleća s druge strane od sadašnje cene pšenice nemaju nikave koristi – jer su je u vreme žetve zbog uredbe Vlade jeftino prodavali žitarice vlasnicima skladištnih kapaciteta.
Potrošače u Srbiji uskoro u pekarama može da sačeka neprijatno iznenađejne.

"Od skupe pšenice ne može da se napravi jeftin hleb, dakle trebamo da vidimo šta da uradimo da oborimo cenu na domaćem tržištu", kaže Saković.

Ukoliko bi vlada dozvolila uvoz oko 200.000 tona pšenice bez carina poskupljenje hleba bi moglo da bude sprečeno. U svakom slučaju pitajne koje ostaje je - kako to da će Srbija, nekadašnjii izvoznik žita, postati uvoznik?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: