Napadi na centre Merkator

Jutros se dogodila eksplozija ispred Merkatora u Novom Beogradu. Dojava o bombi u centru Merkator u Čačku, bila je lažna.

Izvor: B92

Petak, 08.02.2008.

10:10

Default images

U slovenačkom tržnom centru Merkator u Beogradu, koji se nalazi odmah do novobeogradske policijske stanice, jutros oko pet sati odjeknula je snažna eksplozija, od koje su na ulazu u taj trgovinski objekat popucala stakla. S obzirom da se događaj odigrao u vreme kada u zgradi nema ljudi, nije bilo stradalih i povređenih.

Samo nekoliko sati kasnije, osoblju tržnog centra Merkator u Čačku je prijavljeno da im je u zgradi postavljena bomba, ali se ispostavilo da je u pitanju lažna dojava.

Ti događaji uznemirili su slovenačku Vladu, čije je ministarstvo spoljnih poslova zatražilo da se događaji istraže, a krivci kazne.

Ekonomski stručnjaci ocenjuju da jutrošnji događaji loše utiču na imidž Srbije u Svetu.

Kupce u beogradskom Merkatoru jutros su umesto prodavaca dočekali policija i ljudi sa metlama, koji su skupljali rasuto staklo, posledicu eksplozije na pešačkom ulazu u taj tržni centar.

Većina u prvom trenutku nije znala šta se dogodilo, ali smo pronašli i komšije iz okolnih zgrada, koje je eksplozija probudila. Oni kažu da eksploziju porede sa bombardovanjem 1999. godine.

Metež i razbijeno staklo dočekali su i Rozetku Mihajlović koja prodaje bombone na samom ulazu u tržni centar, mestu na kome se dogodila eksplozija.

"Zatekla sam slupano staklo, vidno oštećene ormane... Kada sam došla videla sam slomljeno staklo, oštećene ormane i veliku prašinu", rekla je Mihajlovićeva.

"O razlozima tek posle istrage"

Uprava Merkatora nije želela da spekuliše o razlozima eksplozije, pre nego što se završi zvanična istraga.



Direktor firme GEM, koja obezbeđuje njihove objekte, rekao je da podaci o nadzornim kamerama spadaju u poslovnu tajnu, ali da sarađuju sa policijom.

Kako se nezvanično saznaje, u Merkatoru je bilo postavljeno 200 grama plsatičnog eksploziva.

Šteta sanirana, Centar radi

Menadžerka za odnose s javnošću beogradskog Merkatora, Sanja Šegrt, potvrdila nam je da se jutros oko pet sati dogodila eksplozija, ali je rekla da je tržni sada otvoren za kupce.

"Nije utvrđeno koja je eksplozivna naprava u pitanju, policija je izašla na uviđaj. Pričinjena je manja materijalna šteta, a ono što je najvažnije je da nije bilo povređenih", rekla je Šegrtova.

Ona kaže da je šteta već sanirana.

"To su bili rani jutarnji sati, kompletna šteta je do sada sanirana već do sada i Merkator centar Beograd je otvoren. Ustaljeno radno vreme će se poštovati i danas i narednih dana, tokom vikenda, naredne nedelje i ubuduće", rekla je Sanja Šegrt.

Bajec: Loše po imidž Srbije

Ekonomista Jurij Bajec ocenio je za B92 da je eksplozija u slovenačkom Merkatoru loša poruka, koja će negativno uticati na imidž Srbije.

"Videćemo šta će istraga da pokaže, ali signali koji govore da se destabilizuje u bilo kakvom pogledu, političkom situacijom u zemlji, pa i ovakvim događajima, sigurno će delovati jako loše na imidž Srbije u svetu", rekao je Bajec.
...i lažne dojave o bombi u Èaèku (FoNet)
On kaže da Srbija inače ima problema sa lošom slikom u svetu.

" Vrlo teško popravljamo tu sliku. Na neki način, popravili smo je poslednjim predsedničkim izborima, a sada dolazimo u situaciju da se ponovo cela stvar klima... Dakle, takva situacija jednostavno ne sme dugo da ostane", rekao je Bajec.

Saopštenje slovenačkog ministarstva

Povodom eksplozije ispred centra Merkator u Beogradu oglasilo se i slovenačko ministarstvo spoljnih poslova.

Događaji su ih zabrinuli, a od nadležnih organa u Srbiji očekuju da te slučajeve istraže i protiv počinilaca preduzmu odgovarajuće mere.

U saopštenju se podseća da u takvim situacijama slovenački državljani mogu uvek da potraže pomoć u najbližoj ambasadi republike Slovenije.

Dalje se navodi da je prijateljstvo Srbije i Slovenije tradicionalno i da će se u slovenačkoj vladi i EU truditi da i dalje bude tako.

"Očekujemo da će nadležni organi u Republici Srbiji istražiti slučaj i protiv počinilaca preduzeti odgovarajuće mere. Želimo da podsetimo da u ovim slučajevima slovenački državljani mogu uvek da potraže pomoć u najbližoj ambasadi Republike Slovenije", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: