RTV B92: Neosnovani napadi RTS-a

RTV B92 najoštrije protestuje protiv produžene kampanje javnog servisa RTS protiv RTV B92.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 07.02.2008.

18:55

Default images

"Nema nikakvih osnova za napad na B92, koji RTS vrši kršenjem pravila novinarske struke. B92 ni u jednom segmentu informativnog programa nije pominjao RTS i njen odnos prema EU. RTS je juče, i pored toga, u svojoj udarnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 napao RTV B92 zbog pitanja koje je novinar naše kuće postavio ministru Mlađanu Dinkiću tokom njegove konferencije za novinare, a koje nije emitovano ni u jednoj emisiji B92.

Zato apsolutno ne stoji teza RTS-a da B92 pokušava da nekakvom negativnom kampanjom naudi njegovom ugledu, jer se to neobjavljivanjem ne može učiniti.

B92 ističe da postupak novinara RTS-a, koji su danas objavili razgovor sa direktorom B92 Veranom Matićem, a bez obaveštenja da se taj razgovor snima, predstavlja kršenje pravila novinarske struke, kojim se nastavlja bezrazložna kampanja protiv B92.

B92 ističe da je postupanje RTS-a u vezi s ovim slučajem neprofesionalno, nekolegijalno i neprihvatljivo.

Nadamo se da će RTS sledeći put kada nešto objavi,kao što je to uradio i RTV B92, postupiti profesionalno i proveriti da li je nešto uopšte emitovano."

Stefanović: B92 izvršioci prljavih poslova

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) Nenad Lj. Stefanović zatražio je danas od novinarskih udruženja da se opredele kada je u pitanju instrumentalizacija medija.

Stefanović je naveo da je ekipa televizije B92 na konferenciji za novinare ministra ekonomije Mlađana Dinkića postavila tri pitanja zasnovana na "apsolutnoj laži" da je javni servis iz reklamnog džingla izbacio odrednicu "evropske" Srbije.

U pismu upućenom predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Ninu Brajoviću i Nadeždi Gaće on je naglasio da je ta laž potom unapređena u političku optužbu i uzeta kao dokaz o opredeljivanju RTS za jednu političku opciju.

Urednik Informativnog programa RTS-a je dodao da je javni servis, iste večeri, u "Dnevniku" emitovao oba džingla koji se tri godine koriste u izvornom obliku i sa neizmenjenim tekstom.

Prema njegovim rečima, ta "naručena laž" je poreklom iz političkih krugova a novinari B92 su "dobrovoljno prihvatili da budu izvršioci prljavih poslova".

Stefanović je ocenio da to predstavlja uvod u napad na RTS, njegovu nezavisnost, profesionalizam i pokušaj da se poljulja poverenje milionskog gledališta.

"Smatramo bitnim da UNS i NUNS na naše upozorenje i dokaze da se radi o očiglednoj obmani srpskog javnog mnjenja, jasno stavi do znanja da su protiv instrumentalizacije bilo kojeg medija, da će dići svoj glas protiv medija koji pristaju da za račun bilo koje političke opcije obavljaju prljave poslove raznošenja laži o kolegama", navodi se u pismu.

Dodaje se da novinarska udruženja treba da kažu da li će se suprotstaviti pokušaju da se unutar srpskog medijskog prostora uspostavi bilo koji medij kao "samoproklamovani arbitar za prišivanje proevropske i antievopske etikete svojim kolegama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: