Obraz i policija u centru Beograda

U galeriji "Kontekst" Obraz prekinuo otvaranje izložbe prištinskih umetnika. Policija zatvorila Kapetan Mišinu ulicu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 07.02.2008.

19:58

Default images

Otvaranje izložbe radova savremenih umetnika iz Prištine prekinuto je zbog prisustva oko 50 pripadnika srpske nacionalističke organizacije "Obraz" koji su izazvali nekoliko incidenata. Oko 18.30, pre zvaničnog otvaranja izložbe, dva čoveka ušla su u galeriju "Kontekst" u Kapetan Mišinoj ulici i pocepali plakat na kojem je lik vođe raspuštene Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari.

Jašari je ubijen u sukobu sa srpskim snagama bezbednosti u martu 1998. godine u selu Donji Prekaz.

Dvojicu ljudi iz galerije je, odmah po događaju, izvela policija.

Izložba je prekinuta zbog pretnji po bezbednost učesnika i posetilaca izložbe.

U nameri da se obrati prisutnima Borku Pavićević je sprečio slikar sa Kosova i Metohije Zoran Čalija, koji je negodovao zbog namere da izložba bude otvorena i tom prilikom izvređao prisutne.

"Mi smo čak pokušali da otvorimo izložbu govorom i predstavljanjem radova, ali to nismo uspeli. Trenutno smišljamo načine kako da održimo izložbu i mislim da ćemo u tome uspeti pa makar ako treba da zovemo ljude da je pogledaju", rekla je kustos Vida Knežević.
(FoNet)
Naposredno pre otvaranja izložbe u galeriju je ušao jedan čovek sa kamenom u ruci, koji se nije predstavio, i koji je uzeo mikrofon i vikao na organizatore izložbe. Čovek je uzvikivao: "Kako vas nije sramota" i "Vratite se u Prištinu".

U okolini galerije okupilo se oko 50 pripadnika organizacije "Obraz", koju je MUP Srbije svojevremeno okarakterisao kao fašističku.

Neki od njih nosili su sliku bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije u uniformi, koji je osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Pripadnici "Obraza" skandirali su "Idite na Kosovo", "Idemo na Kosovo" i uzvikivali ime haškog begunca Radovana Karadžića, dok je ispred njih bilo postrojeno pedesetak policajaca pod punom opremom - zaštitnim kacigama, štitovima i palicama.

Na licu mesta se nalazi veliki broj policajaca interventne brigade MUP-a Srbije koji onemogućavaju pripadnicima "Obraza" da priđu galeriji.

Izložba je pre Beograda održana u Novom Sadu.

Izložba "Odstupanje" predstavlja deo produkcije mladih umetnika i umetnica iz Prištine, koja preispituje nacionalne i rodne identite definisanih balkanskim osobenostima, doktrine suverenosti, konflikte globalnih bezbednosnih saveza, nacionalizme, uslove i posledice evroatlantskih integracija kao i učvršćivanja kapitalizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: