RIK: Ponovo glasanje u Boljevcu

RIK odlučio večeras da drugi krug izbora za predsednika Srbije bude ponovljen na jednom izbornom mestu u Opštini Boljevac.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2008.

18:36

Default images

Izbori će na biračkom mestu u Mesnoj zajednici Dobro polje u Opštini Boljevac, gde je u birački spisak upisano 362 birača, ponovo biti održani 12. februara, zbog čega će biti odloženo objavljivanje konačnih rezultata izbora. Konačni rezulati trebalo je da budu objavljeni najkasnije sutra, a sada će se to desiti najkasnije 16. februara do 20 časova.

Rok za objavljivanje konačnih rezultata je 96 sati od završetka ponovljenog glasanja.

Prigovor je podneo građanin Slavoljub Mitrović iz Dobrog polja, koji je naveo da je birač Ratomir Lazarević u nedelju glasao sa ličnom kartom čija je važnost istekla 6. januara.

RIK je kao neosnovane odbio osam prigovora.

Komisija je odluku o ponavljanju izbora u Boljevcu doneka posle pet i po sati povremeno veoma burne rasprave i nekoliko pauza.

Prilikom prvog glasanja većinu nije dobio predlog da prigovor bude usvojen, niti predlog da se prigovor odbije, pa je predsednica RIK-a odredila pauzu kako bi stručne službe izradile rešenje o odluci.

Posle jednosatne pauze, kada su se članovi RIK-a okupili kako bi nastavili rad, Sonja Brkić je za stolom za kojim su sedeli ostali članovi komisije dala izjavu televiziji Avala u kojoj je navela da nijedan predlog nije dobio većinu glasova i da će odluka biti doneta na sutrašnjoj sednici.

To je izazvalo oštre kritike članova RIK-a iz Srpske radikalne stranke, koji su predsednicu komisije pitali da li je nastavak sednice počeo izjavom za medije i kako je moguće na taj način nastaviti sednicu.

Predsednica RIK-a odgovorila je da je izjavu dala pre kraja pauze, a u njenu odbranu stao je član komisije iz Liberalno demokratske partije Savo Pilipović, rekavši da sednica nije nastavljena jer se čekalo da stigne zamenik predsednika RIK-a Dejan Đurđević, koji je predstavnik SRS-a.

Sonja Brkić je rekla da će RIK-u sutra biti dostavljen predlog o tome "kako izaći iz nastale situacije", a Zoran Balinovac iz Demokratske stranke Srbije upitao je ko je odlučio da RIK odlučuje sutra i o čemu bi trebalo da odluči.

Predsednica RIK-a je rekla da ona nije videla rešenje i da bi mogla da odredi pauzu kako bi se sa njim upoznali, što je izazvalo Aleksandra Todorovića iz Demokratske stranke (DS) da pita predsednicu da li je učestvovala u izradi rešenja.

"Ja sam na pauzi gledala stenograme i zakone i dala sam zameniku Đurđeviću...", odgovorila je Sonja Brkić.

Đurđević je zatim vidno iznerviran rekao da je on na pauzi otišao u prostorije RIK-a kako bi doprineo rešavanju problema.

"Vaša predsednica je otišla u prostorije poslaničkog kluba DS-a, to vi rešite među sobom", rekao je Đurđević Todoroviću, a predsednica RIK-a je odredila još jednu pauzu kako bi se situacija smirila.

RIK je posle te pauze odlučio da izbori u Boljevcu budu ponovljeni.

Sednica RIK-a počela je oko 13 sati, a završena je posle 19 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: