Lekari traže zaštitu

Posle nedavnih napada na lekare hitne pomoći u Zemunu, zaposleni u zdravstvu zahtevaju da dobiju status službenih lica.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2008.

16:13

Default images

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević osudio je napade na lekare i traži razgovor o ovom zahtevu. Podataka o broju napada na zdravstevene radnike nema jer se uglavnom ne prijavljuju. Za neke se sazna tek kada ceo slučaj stigne u medije.

Lažnih poziva na adrese na kojima nema pacijenta ekipe hitne pomoći dnevno imaju i po nekoliko.

To je samo manji deo problema sa kojima se lekari i tehničko osoblje suočavaju na terenu. Tada, kako kažu, bar nema nasilja.

Doktorka Zlatica Dimitrov kaže da je prvu neprijatnost doživela samo dve nedelje pošto je počela da radi u hitnoj službi.

"Otac je uzeo sekiru i krenuo na ćerku koja je koristila narkotike, mi smo dobili poziv da je došlo do porodične svađe. Mi smo se našli u situaciji kada neko uzme sekiru i spreman je da je potegne i drži je uvis", kaže Dimitrova.

Medicinskom tehničaru Vladanu Trniniću pretili su pištoljem, čak je, kako kaže, bio zaključan i u stanu.

"I šta da radimo? Pokušamo da smirimo situaciju na svaki način i uglavnom se srećno završi. Najčešće imamo posla sa narkomanima, upadali su u stanicu kod nas mnogo puta", kaže Trninić.



Gostujući u vestima TV B92 u 16 sati, direktor hitne pomoći Branislav Lazić rekao je da poslednji napad na lekare koji se dogodio u Zemunu, nije napad na pojedinca već na službu.

"Na žalost, mi smo javna služba nemamo status javnih lica niti službenih lica, moram da kažem da kada se ovako nešto desi recimo taksistima, oni blokiraju grad, a mi smo čak i u ovoj situciji poslali ekipu da grad Beograd preraspodeli svoje potrebe", kazao je Lazić.

Zbog sve učestalijih napada na zdravstvene radnike, sindikat lekara i farmaceuta zahtevao je od nadležnih institucija da lekarima dodele status službenih lica.

Njihov stav je da bi se oštrijom kaznenom politikom napadi smanjili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: