Strategija za podsticanje rađanja

Strategija za podsticanje rađanja objavljena je danas u novom Službenom glasniku Republike Srbije.

Izvor: Beta

Utorak, 05.02.2008.

15:07

Default images

Strategijom je predviđeno da se nadoknada za vreme trudničkog bolovanja isplaćuje u iznosu pune mesečne zarade, a ne samo 65 odsto plate. Strategija predviđa i da se roditeljski dodaci za drugo, treće i četvrto dete isplaćuju jednokratno, a ne u 24 rate, a planirano je i da sam iznos tih nadoknada bude uvećan.

Kako je agenciji Beta ranije rekao pomoćnik ministra rada i socijalne politike Bojan Anđelković, te dve mere neće moći da se primenjuju pre 2009. godine, pošto su za to potrebna izvesna zakonska usklađivanja.

Strategijom je planirano i da za treće i četvrto dete budu obezbeđeni besplatni udžbenici tokom školovanja. Prema najavama iz Ministarstva rada i socijalne politike ta mera mogla bi da stupi na snagu od početka školske 2008/2009. godine.

Strategija za podsticanje rađanja, ipak, ne predviđa ukidanje PDV na opremu za bebe.

Prema Anđelkovićevim rečima, procenjeno je da ukidanje PDV ne bi dovelo do realnog smanjenja cene opreme za bebe i uštede za roditelje, već bi samo državi ukinulo deo sredstava.

Strategija predviđa i borbu protiv poslodavaca koji prilikom zapošljavanja ženama postavljaju uslov da ne rađaju ili ih otpuštaju neposredno nakon rođenja deteta.

Anđelković je najavio da će tokom 2008. biti pojačan inspekcijski nadzor poslodavaca i da će se brže reagovati po svim prijavama koje ukazuju na to da je poslodavac ženama pri zapošljavanju postavljao uslov da ne rađaju ili ih je otpuštao neposredno posle porođaja.

"Ministarstvo rada i socijalne politike će predložiti i određene zakonske izmene koje će pomoći da se takvo postojeće stanje popravi i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja imaće, takođe, važan zadatak da podstakne zapošljavanje mladih žena koje još nisu rađale", naveo je on.

Strategija za podsticanje rađanja trebalo bi da doprinese i usklađivanju rada i roditeljstva. Jedna od mera koja će pomoći u ispunjenju tog cilja je i razvijanje mreža ustanova za predškolsko vaspitanje i povećanje njihovog kapaciteta u skladu sa potrebama na lokalnom nivou.

Cilj strategije je i promocija reproduktivnog zdravlja adolescenata, što će biti postignuto obogaćenjem nastavnih programa u osnovnim i srednjim skolama upravo segmentima iz oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja.

Planirano je i otvaranje niza lokalnih savetovališta za reproduktivno zdravlje adolescenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: