Evropska unija čestitala Tadiću

Predsedništvo Evropske unije čestitalo je Borisu Tadiću na ponovnom izboru za predsednika Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2008.

13:01

Default images

Predsedništvo Unije je uvereno da će to "pospešiti napredak Srbije na putu u EU, uključujući potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji bi utro put za to da (Srbija) dobije status kandidata za članstvo u EU".

U saopštenju slovenačkog predsedništva Uniji objavljenom kasno sinoć u Briselu, podvlači se da "Srbija ima ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu, a srpski narod je deo evropske porodice".

"Evropska unija želi da produbi svoje odnose sa Srbijom i da pospeši njen napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo. Zato tu državu podstiče da odlučno pristupi sprovođenju nužnih reformi za napredak procesa stabilizacije i pridruživanja", kaže se u saopštenju.

Predsedništvo evropske dvadesetsedmorice "s tim u vezi podvlači takođe ključni značaj potpune saradnje s međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije".

U saopštenju se pozdravlja i visoko učešće srpskih građana na "prema prvim ocenama, slobodnim i poštenim izborima, kao i činjenica da sve govori da je srpski narod potvrdio svoju podršku demokratskom i evropskom putu svoje domovine".

Solana: Pobeda Tadića put ka EU

Havijer Solana (FoNet, arhiva)
Havijer Solana ocenio da su rezultati izbora znak da Srbija želi da nastavi put ka Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da pobeda Borisa Tadića na predsedničkim izborima u Srbiji predstavlja znak da većina naroda u Srbiji želi da nastavi put ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Veoma sam zadovoljan rezultatima i čestitao sam predsedniku Tadiću. Mislim da je ovo veliki uspeh za njega i za narod Srbije, pogotovu zbog veoma velike izlasnosti", izjavio je Solana.

"Rezultat izbora je znak da je želja većine naroda Srbije da nastavi s evropskim integracijama i Evropa je veoma zadovoljna zbog toga", rekao je Solana novinarima.

"Nastavićemo da radimo sa Srbijom i želimo da se ona što brže približi evropskom putu jer je to ono što želi većina naroda Srbije", rekao je visoki predstavnik Evropske unije.

Barozo: Pobeda evropskih vrednosti u Srbiji

Predsednik Evropske komisije Žoze-Manuel Barozo uputio je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, u kojem mu je čestitao na ponovnom izboru i ocenio da to predstavlja "pobedu demokratije i evropskih vrednosti u Srbiji".

"Srbija je dokazala sposobnost da pruzme odgovornosti modernog i demokratskog društva. Verujem da ćemo uspeti da nadgradimo dosadašnje uspehe tokom izazova koji slede", naveo je Barozo.

Želimo da ubrzamo put Srbije ka Evropskoj uniji, kaže se u pismu Baroza.

Predsednik Evropske komisije dodao je da se raduje mogućnosti da se uskoro potpiše "Politički sporazum" koji je EU ponudila Srbiji prošle nedelje.

"Evropska unija je, takođe, opredeljena da potpiše Sporazum o stabiliaciji i pridruživanju koji će otvoriti put ka statusu kandidata i članstvu", zaključio je Barozo.

Ren: Pobeda evropske budućnosti

Evropski komesar za proširenje Oli Ren čestitao je danas Borisu Tadiću reizbor na predsedničku funkciju i ocenio da je to pobeda evropske budućnosti Srbije.

"Čestitam Tadiću i srpskom narodu za pobedu. To je pobeda za Tadića, njegova uverenja i hrabrost, to je pobeda za srpsku demokratiju, za veliki odziv građana i dobro sproveden izborni postupak", rekao je Ren na konferenciji za novinare.

Ovaj rezultat će pojačati evropsku orijentaciju Srbije, dodao je Ren i dodao da se raduje saradnji sa Tadićem, Vladom Srbije i parlamentom kako bi Srbija, možda već do kraja 2008. godine dobila status kandidata za članstvo u Uniji.

Ren je istakao da će u četvrtak 7. februara biti potpisan Politički sporazum, koji podrazumeva politički dijalog sa Srbijom, liberalizaciju viznog režima, slobodnu trgovinu i obrazovanje za mlade.

Ubrzo posle očekujemo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kada uslovi budu ispunjeni, naglasio je Ren i ocenio da su to "vrata" za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Čestitke zemalja članica Unije

Slovenački predsednik Danilo Tirk, danas je čestitao Borisu Tadiću na ponovnom izboru za predsednika Srbije i zaželeo mu puno uspeha u daljem obavljanju te funkcije.

"Predsednički izbori su bili i važan izraz učvršćivanja demokratije, koja je bitna osnova stabilnosti i mira u regiji", zapisao je u svojoj čestitki Tirk i izrazio nadu da će dosadašnji prijateljski odnosi, između Srbije i Slovenije, jačati i doprinositi napretku obe države.

Više o rakcijama na izbore iz zemlje predsedavajuće EU možete pročitati u posebnoj vesti.

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner čestitao je danas predsedniku Srbije Borisu Tadiću ponovni izbor za šefa države i pozdravio volju Srbije da "napreduje ka svojoj evropskoj budućnosti".

Uputivši "najtoplije čestitke" Tadiću zbog izbora za predsednika Srbije, Kušner je pozdravio "demokratski tok predsedničkih izbora" i veliki odziv građana Srbije.

"Očekujemo od izabranog predsednika i srpske vlade konkretne akcije kako bi se Srbija usidrila u Evropskoj uniji, počevši od pune saradnje s Haškim tribunalom", dodaje se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Italije Masimo D'Alema čestitao je pobedu srpskom predsedniku. On je naveo da će Tadić nastaviti uspešno da vodi Srbiju ka napretku i razvoju.

"Boris Tadić nastaviće uspesno da vodi Srbiju na putu napretka i razvoja i daće nov podsticaj u sprovođenju unutrašnjih reformi, jačajući napore u pravcu integracije zemlje u Evropsku uniju", poručio je D'Alema u poruci koju je prenela agencija Ansa.

Nemačka vlada je danas pozdravila izbor kandidata Demokrastke stranke Borisa Tadića za novog predsednika Srbije, ocenjujući taj izbor kao dobru vest za celu Evropu.

''Sprski narod je podvukao da budućnost Srbije vidi u Evropi.To je dobra vest za celu Evropu'', rekao je danas u Berlinu zamenik portparola nemačke vlade Tomas Šteg.

On je, takođe, rekao da je ishod jučerašnjih predsedničkih izbora primljen s radošću.

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer čestitao je danas predsedniku Srbije Borisu Tadiću na ponovnom izboru.

"Ponovni izbor Tadića je jasan signal da stanovništvo Srbije budućnost zemlje vidi u EU", ocenio je on u saopštenju.

Austrija će Srbiju i dalje podržavati na njenom putu u EU, pošto se stabilnost regiona može obezbediti samo punom integracijom Srbije u evropski projekat, poručio je on.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg pozdravio je pobedu Borisa Tadića na predsedničkim izborima.

"Predsednik Boris Tadić je garancija daljeg demokratskog smeranja srpskog naroda, koji je tako stavio do znanja da kreće evropskim putem",

Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš pobedu Borisa Tadića vidi kao "potvrdu visokog stepena odgovornosti građana Srbije za evropsku orijentaciju cele zemlje".

"Tok i rezultati izbora dokaz su demokratskog razvoja u Srbiji", stoji u saopštenju slovačkog MIP-a u kome se posebno ističe da su izbori pokazali da približavanje Srbije Evropskoj uniji ima podršku srpskog društva.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt je izjavio da je rezultat predsedničkih izbora "dobar za Srbiju i čitav region", ocenivši da politička borba za budućnost zemlje nije definitivno rešena, ali da su "propali pokušaji da se Srbija dovede u ćorsokak", prenela je agencija DPA.

Danski ministar spoljnih poslova Per Stig Meler je rekao da srpskim biračima treba čestitati na izbornom rezultatu, "koji je dobra vest za evropsku perspektivu Srbije, ali i za Evropsku uniju i čitavu Evropu".

Grčki premijer Kostas Karamanlis pozdravio je danas reizbor Borisa Tadića za predsenika Srbije, ocenivši da to predstavlja "dokaz jake volje srpskog naroda da napreduje u svojoj evropskoj integraciji".

"Budućnost Srbije, kao i svih zemalja u regionu, nalazi se unutar Evropske unije", rekao je Karamanlis u čestitki Tadiću.

Grčka je za brzo potpisivanje Sporazuma o stabiliziciji i pridruživanju između Srbije i EU, rekao je grčki Karamanlis i podsetio na prijateljske i tradicionalno dobre odnose Grčke i Srbije.

Mađarska pozdravlja pobedu umerenog Borisa Tadića, na jučerašnjim predsedničkim izborima u Srbiji, izjavila je danas mađarska ministarka inostranih poslova Kinga Genc.

Pobeda će verovatno imati blagotvorno dejstvo na etničko mađarsko stanovništvo u toj zemlji i trebalo bi da drži Srbiju usredsređeniju na moguće članstvo u Evropskoj uniji, izjavila je Gencova mađarskoj novinskoj agenciji MTI.

Bugarski premijer Sergej Stanišev pozdravio je danas ponovni izbor Borisa Tadića za predsednika Srbije.

Stanišev je izjavio da je Tadićeva pobeda nad ultranacionalističkim protivnikom Tomislavom Nikolićem "važan signal daljeg, predvidivog" puta Srbije ka evropskoj budućnosti, prenela je agencija DPA.

Rumunija je pozdravila ponovni izbor Borisa Tadić za predsednika Srbije, ocenivši da je to izraz želje birača da Srbija ide dalje na putu ka Evropi, saopštilo danas rumunsko ministarstvo spoljnih poslova.

Rezultati predsedničkih izbora predstavljaju podstrek ka novim i tešnjim odnosima Srbije sa Evropskom unijom i ka što bržem potpisivanju i ratifikovanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: