Nikolić priznao poraz

CeSID saopštio da je Boris Tadić na osnovu celokupnog uzorka dobio 50,5, Tomislav Nikolić 47,9 odsto glasova. RIK: Tadić vodi 50,5:47,78.

Izvor: B92

Nedelja, 03.02.2008.

20:59

Default images

Kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio je 50,5 odsto glasova u današnjem drugom krugu izbora za predsednika Srbije, procena je CeSID-a na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka. Kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osvojio je 47,9 odsto. Prema procenama CeSID-a, glasalo je 67,6 odsto birača, odnosno 4.540.000 birača.

Republička izborna komisija saopštila da na osnovu 95 odsto biračkog tela predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić dobio 50,5 odsto glasova, dok je za kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića glasalo 47,78 odsto birača.

Tomislav Nikolić je saopštio na konferenciji za novinare da će se glasovi brojati cele noći, ali da, prema podacima sa kojima raspolaže, izvesno je da je izbore dobio Boris Tadić, i da mu čestita na pobedi. "Žao mi je što je strah pobedio, i što će se strahovlada nastaviti", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da će SRS ostati velika opozicija vlasti i novom predsedniku, ali i da će uvek podržavati "one političke strukture koje brane interese države i koje nastoje da sačuvaju Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije".

Zoran Lučić iz CeSID-a rekao je da ta procena izlazi van okvira moguće statističke greške i može se zaključiti da je aktuelni šef drzave pobedio na izborima. Tadić je, prema toj proceni, dobio oko 2.300.000, a Nikolić 2.180.000 glasova.

"Naravno, sve može biti dovedeno u pitanje. Ali, metodologija kojom mi radimo je precizna, mi stojimo iza naših procena. Mi radimo transparentno, nudimo strankama uvid u naše baze podataka. Budite sigurni da odstupanja nisu velika", rekao je Lučić.

Prema CeSID-ovom uzorku, u Beogradu je Tadić dobio 53,6 odsto, a Nikolić 44,5 odsto glasova. U Vojvodini je Nikolić dobio 43,6 odsto, a Tadić 55,1 odsto, dok je u centralnoj Srbiji Nikolić osvojio 51,1 odsto, a Tadić 47,2 odsto glasova. Slične rezultate je saopštio i izborni štab Demokratske stranke, prema kojima je Tadić dobio 51,4 odsto, a Nikolić 48,2 odsto.

Potpredsednik Demokratske stranke Božidar Đelić je rekao za B92 da ne može doći do promene projekcija, jer je razlika veća od 100.000 glasova.

"Moramo da čujemo i šta poručuju glasači Tomislava Nikolića, jer niko ne sme da bude gubitnik tranzicije. Ovo je bio i referendum za evropsku Srbiju", rekao je Đelić.

Boris Tadić ima prednost od oko 120.000 glasova na osnovu 60 odsto obrađenog reprezentativnog uzorka, saopštila je G17 plus. U G17 plus je rečeno da procena rezultata prema uzorku te stranke govori da je Boris Tadić osvojio 50,4 odsto, odnosno 2.284.000, a kandidat SRS Tomislav Nikolić 47,7 odsto odnosno 2.162.000.

"Vrlo sam zadovoljan činjenicom da je Boris Tadić pobedio na izborima. Smatram da to znači pobedu evropske Srbije", rekao je Dinkić.

"Sramota je što koalicioni partneri nisu dali podršku Tadiću. Vlada će funkcionisati samo ako bude postizala uspehe na planu približavanja Evropskoj uniji. Garantujem da neće biti kompromisa oko evropske budućnosti Srbije, a poznajem Borisa Tadić, siguran sam da ni on neće pristati ni na kakve kompromise o tom pitanju", kazao je lider G17 plus.

Tadić ubedljivo pobedio u Vojvodini

Predsednik vojvođanskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović izjavio je večeras da je Boris Tadić pobedio u svim većim gradovima u Vojvodini i da je za 150.000 glasova nadmašio protivkandidata Tomislava Nikolića.

"Vojvodina je presudila u tome da Srbija nastavi svoj evropski put", rekao je Elezović na konferenciji za novinare u Novom Sadu. Elezović je rekao da je kandidat DS-a pobedio kandidata Srpske radikalne stranke za 150.000 glasova u Vojvodini, odnosno da je za aktuelnog šefa države glasalo 624.000 birača, dok je za Nikolića glasalo oko 476.000.

On je naveo da je izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora na teritoriji Vojvodine bila 70,57 odsto, što je oko 1,2 miliona birača.

Elezović je naveo da je Tadić pobedio u gotovo svim većim vojvođanskim gradovima, kao što su Novi Sad, Subotica, Sombor, Zrenjanin, Vršac i Pančevo, ali da je predsednički kandidat DS-a slavio i "u tradicionalnim uporištima radikala, kao što su Kikinda i Stara Pazova".

Na izbore u Novom Sadu danas je izašlo oko 69 odsto birača, odnosno 205.000 građana, što je prema Pavličićevim rečima, najveća izlaznost od 2000. godine.

"Tadić u dijaspori odneo apsolutnu pobedu"

Portparolka Demokratske stranke Jelena Marković izjavila je večeras da je predsednički kandidat te stranke Boris Tadić na biračkim mestima u inostranstvu odneo apsolutnu pobedu.

Na konferenciji za novinare u Izbornom štabu DS-a, Markovićeva je rekla da je izlaznost u Srbiji izuzetno velika i da su stoga u Izbornom štabu Borisa Tadića krajnje optimistični u pogledu ishoda izbora.

Prema podacima DS-a, odziv je od 66 do 70 odsto, a ubedljivo najviše birača izašlo je u Vojvodini 70,4 odsto.

U Vojvodini velika je izlasnost i mi se možemo nadati pobedi, rekla je ona.

Navela je da je velika izlaznost i u centralnoj Srbiji, kao i u Beogradu, da Izborni štab DS-a nema tačne podatke za glavni grad ali da se procenjuje da je izlasnost oko 70 odsto.

"Ovakva izlaznost će dati puni legitimitet budućem predsedniku i mi smo krajnje optimistični", rekla je Markovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

183 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: