RZZO: Bez participacija i za lekove

Beograd -- Uskoro će biti ukinuto i plaćanje participacije za lekove, za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, najavljju u RZZO-u.

Izvor: B92

To je danas potvrdila direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlana Vukajlović, gostujući na radiju B92. Nedavnom odlukom plaćanja participacije na zdravstvene usluge dodatno su oslobođeni i svi zaposleni, čiji su mesečni prihodi manji od minimalne zarade u Republici.

Do sada su plaćanja participacije bili oslobođeni ratni invalidi, slepa i nepokretna lica, nezaposleni i druge kategorije socijalno ugroženog stanovništva.

Novom odlukom republičkog zavoda, ova lista je proširena i plaćanja su oslobođeni svi čija su mesečna primanja ispod 11.600 dinara, koliko iznosi utvrđena minimalna zarada u Republici.

Lica koja ispunjavaju taj uslov, više neće plaćati bilo kakvu participaciju kada su u pitanju zdravstvene usluge, kaže Svetlana Vukajlović.

"Za specijalističke preglede kao što su ultrazvuk, magnetna rezonanca, ne plaćaju participaciju. Za ugradnju kuka, stenta, pejsmejkera, ne plaćaju participaciju, a koja je iznosila 10 – 20 odsto od vrste implamntata", rekla je direktorka RZZO-a.

Nedavno je i lista lekova koji se propisuju na teret Republičkog zavoda, proširena za novih 170 lekova i tako je postala dostupna savremena terapija za lečenje brojnih oboljenja.

Značajno su poboljšani uslovi lečenja pacijenata na dijalizi, obolelih od dijabetesa, a RZZO je aktivno učestvovao i u smanjenju lista čekanja.

Direktorka RZZO-a je upozorila na nestandardne zdravstvene usluge.

"Pre svega građani trebaju da znaju da nijedna usluga u radno vreme, koja se obavi u zdravstvenoj ustanovi, ne može da se smatra vanstandardnom uslugom i takvu uslugu pacijent apsolutno ne treba da plati", rekla je Vukajlovićeva.

A već sledeće nedelje biće raspisan tender, sa ciljem da se u saradnju uključi i privatni sektor, posebnu radiološka i skener dijagnostika koja u određenoj meri nedostaje državnom sektoru.

Oboleli bi na taj način preglede i kod privatnika obavljali o trošku Republičkog zavoda.

Info

Srećan Uskrs!

Beograd -- Svim pravoslavnim vernicima koji proslavljaju vaskrsenje Hristovo čestitamo Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Društvo nedelja 1.05. 00:01 Komentara: 11

Na današnji dan, 1. maj

218 - Rođen je nemački car Rudolf I Habsburg, osnivač Habsburške dinastije, jedne od najstarijih i najmoćnijih u Evropi. Vladao je od 1273. do smrti 1291. godine.

Razno nedelja 1.05. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 40043 idi na stranu