"Đukanović premijer"

Potpredsednica Vlade Crne Gore Gordana Đurović izjavila je da je imenovanje lidera DPS-a Mila Đukanovića za mandatara "gotova stvar".

Izvor: B92

Nedelja, 03.02.2008.

10:11

Default images

Ona je rekla da je uverena da će "formalnost" njegovog izbora za premijera biti brzo obavljena. Skupština Crne Gore treba da u utorak formalno konstatuje ostavku koju je zbog bolesti podneo premijer Željko Šturanović, a Glavni odbor vladajuće DPS će odmah nakon toga predložiti aktuelnom predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću ime novog mandatara.

DPS je najavila i mogućnost da za jedinog potpredsednika nove vlade bude predložen potpredsednik te partije Svetozar Marović, koji se gotovo u isto vreme kada i Đukanović povukao sa državnih funkcija i posvetio partijskom radu i biznisu.

Potpredsednik vladajuće koalicione Socijaldemokratske partije Ivan Brajović najavio je podršku Đukanoviću u izboru za premijera, ali je to uslovio ostankom svih ministara i drugih funkcionera te partije na sadašnjim mestima u crnogorskoj vladi.

Lider DPS-a Milo Đukanović bio je premijer Crne Gore u tri mandata (1991-1998 dva mandata i još jedan 2003-2006) i predsednik Crne Gore (1998-2002).

Povratak na političku scenu Đukanović je nagovestio pre desetak dana kada je sarajevskoj televiziji "Hajat" rekao da ne isključuje mogućnost povratka na premijersku funkciju "ako to okolnosti budu nalagale".

"Niti želim, niti mogu da pobegnem od odgovornosti. Ja sam tu, na poziciji predsednika partije, i ako razvoj događaja bude uslovljavao neki drugačiji raspored i pomeranja, svestan sam da nemam pravo da sledim samo ono što su moji lični interesi", kazao je tada Đukanović.

U pauzi bavljenja politikom, Đukanović je osnovao nekoliko menadžment i konsalting preduzeća, jedan univerzitet i postao krupni akcionar u Prvoj crnogorskoj banci, koja je u većinskom vlasništvu njegovog brata Ace Đukanovića.

Predsednik skupštinske Komisije za konflikt interesa Slobodan Leković tvrdi da to nije smetnja za Đukanovićev izbor na mesto premijera, ukoliko upravljanje nad svojim firmama prenese na nekog drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: