Napad na ekipu hitne pomoći

Tri lekara hitne pomoći napadnuta su rano jutros u podstanici u centru Zemuna.

Izvor: B92

Subota, 02.02.2008.

10:38

Default images

Lekari su posle ukazane medicinske pomoći pušteni na kućno lečenje. Policija ovaj slučaj tretira kao narušavanje javnog reda i mira, a protiv napadača je, kako je za B92 potvrđeno u MUP-u Srbije, podneta prekršajna prijava. Prostorije koje su demolirane u noćašnjem napadu na tri lekara u zemunskoj hitnoj pomoći, jutros su sređene i ekipe su nastavile da rade.

Policija je potvrdila da je u pitanju jedan napadač, da je zadržan u policijskoj stanici i da motivi za sada nisu poznati.

"Obzirom da će lekarska ekipa koja je napadnuta sigurno napisati svoj izveštaj radnim danom, u ponedeljak, ili kad se oporave i svakako istraga će utvrditi šta je zaista bilo i šta se zaista dešavalo“, rekla je Nada Macura iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Lekari navode da su napadi, poput ovog koji se desio noćas oko pola tri u Zemunu, sve učestaliji. Prema rečima Nade Macure, ekipe nikada nisu imale problem sa samim pacijentima, ali je dolazilo do incidenata sa njihovim porodicama.
"Ekipa čim primi poziv za izlazak i ako je označen kao urgentan, ona tog istog momenta kreće, to odgovorno tvrdim, jer je svaki lekarski nalog za lekara i sudski dokument. Prema tome, ponekad zaita neopravadano ima povika na lekarske ekipe a mislim da su sve učestaliji ti napadi. Očigledno malo nekada puknu i nervi, tako da lekar je tu koji mora da otrpi možda čak nekada i uvrede“, kazala je Macura.

Zaposleni u hitnoj pomoći nemaju status službenog lica, napadi na njih tretiraju kao napadi na privatna lica, bez obzira na to što je do incidenata došlo dok su bili na dužnosti.

Branislav Lazić, direktor hitne pomoći, kaže da bi promena statusa zaposlenih u službena lica verovatno smanjila broj napada, pošto bi kazne bile rigoroznije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: