Rusija: Uslovi za posmatrače

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo da nema nameru da menja uslove za dolazak posmatrača EU na predsedničke izbore.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

17:07

Default images

Načelnik Odeljenja za opšteevropsku saradnju Sergej Rjabkov izjavio je danas da su i posmatrači OEBS i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dobrodošli na izbore, ali je ukazao da Rusija neće odustati od namere da sama određuje koliko će posmatrača pozvati i u kom periodu, i da je to u skladu sa međunarodnim normama.

Centralna izborna komisija (CIK) Rusije pozvala je ukupno oko 400 posmatrača na te izbore, kao i na prethodne parlamentarne, od kojih svega 70 posmatrača Biroa za demokratske institucije i ljudska prava OEBS. Pri tom je predviđeno da posmatrači stignu u Rusiju 27. ili 28. februara.

"Nadam se da će u Birou za demokratske institucije i ljudska prava preovladati zdravi razum i da će biti doneto pozitino rešenje o slanju posmatrača", kazao je Rjabkov novinarima.

Evropski posmatrači su odbili da prisustvuju parlamentarnim izborima u Rusiji 2. decembra. Biro za demokratske institucije i ljudska prava OEBS obavestio je ruski CIK da zbog kasnog dobijanja poziva i vremenskih ograničenja, kao i malog broja posmatrača, on ne može da ispuni svoj mandat.

Taj Biro je i ovog puta zatražio da se posmatračima omogući da posmatraju i izbornu kampanju, a ne samo sam proces glasanja, i pri tom upozorio da ako CIK Rusije ne promeni rokove za posmatrače, oni neće biti u mogućnosti da obave monitoring.

"Mi možemo da odbijemo posmatranje izbora u Rusiji, ako ne dobijemo dozvolu za ulazak u Rusiju za prvu grupu od 20 ljudi već sledeće nedelje", kazao je portparol Biroa Kertis Baden ruskoj "Nezavisimoj gazeti".

Ruske vlasti, međutim ponavljaju da Rusija ima sama prava da utvrđuje koliko će posmatrača pozvati i pod kojim uslovima. Time se ponavlja konflikt koji je nastao između Moskve i evropskih organizacija na prethodnim izborima.

Predsednik CIK Vladimir Čurov pozvao direktora Biroa Kristiana Štrohala da poseti Moskvu 4. ili 8. februara kako bi razmotrili sporna pitanja.

Dok je na parlamentarne izbore 2003. godine bilo pozvano 400 evropskih posmatrača i dodatnih 50 koji su pratili i predizbornu kampanju, na decembarskim pralamentarnim izborima, kvota za OEBS se smanjila na 70 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: