Turska: Dekani protiv marama

Desetine dekana turskih univerziteta protive se ukidanju decenijama stare zabrane nošenja islamskih marama na univerzitetu.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

16:47

Default images

Dekani su se sastali danas u Ankari u isto vreme kada je počela rasprava parlamentarne komisije o predloženim merama. Partija pravde i razvoja turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana postigla je dogovor sa Strankom nacionalističkog pokreta o usvajanju mera kojim se dozvoljava ženama da nose tradicionalne muslimanske marame na univerzitetima i predlog je odmah upućen na razmatranje.

Poslanici sekularne Republikanske narodne partije usprotivili su se ukidanju zabrane na današnjem sastanku Komisije, ali oni nemaju dovoljno poslaničkih mesta da bi sprečili da se ta mera izglasa u skupštini. To pitanje bi moglo da se stavi na glasanje već iduće nedelje.

"Upozoravamo one koji podržavaju ovu meru i one koji ćute da će to da okrnji ono što je postigla Republika i da će predstavljati kraj sekularnog uređenja", rekao je Mustafa Akajdin, koji je na čelu saveta svih univerziteta. "Time će se neizbežno transformisati turska republika u versku državu", dodao je on.

"Turska je sekularna i ostaće sekularna", uzvikivali su neki od dekana fakulteta na kraju sastanka. Očekuje se da će u subotu hiljade pristalica sekularne Turske izaći na ulice da protestuje protiv novih mera.

Vlada tvrdi da je cilj mera da se obezbedi sloboda na univerzitetu i da namerava da i dalje podržava sekularne principe koji stoje u ustavu.

Jusuf Zija Očan, rukovodilac vladinog tela za više školstvo, podržava ukidanje zabrane nošenja marama. On je upozorio dekane na početku sastanka saveta da prevazilaze svoja ovlašćenja.

Akajdin je rekao da je zaštita sekularizma njihova glavna dužnost i da strahuju da sloboda da se nosi muslimanska marama neće biti ograničena samo na univerzitete. Sekularisti se plaše da bi ta sloboda mogla da se proširi i na osnovne i srednje škole, kao i na državnu službu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: