Trojica sveštenika štrajkuju glađu

Trojica sveštenika iz Čačka štrajkuju glađu zbog odluke vladike da ih premesti u Ljig i Belanovicu.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

18:53

Default images

Episkop žički Hrizostom odbija da objasni zašto je trojicu sveštenika iz Čačka premestio u Ljig i Belanovicu, a oni su zbog ove odluke već drugi dan u najstrožem postu. Protojeriji Miroljub Jovanović i Dragan Nikitović i protonamesnik Goran Janković veruju da su kažnjeni jer se nisu priklonili većini sveštenika koji unose novine u bogosluženje, već to rade po važećem Ustavu Srpske pravoslavne crkve.

Šestoro građana Čačka pridružilo se u postu sveštenicima. Vernici u ovom kraju tvrde da se u najvećem broju crkava u žičkoj eparhiji, liturgije drže po novom ustrojstvu koje nalikuje misi kod katolika, ali za to ne postoji pisana naredba ili dokument.

Oko 350 vernika iz Čačka, svojim potpisima, zatražilo je od episkopa žičkog Hrizostoma da preispita svoju odluku, ali on odbija čak i da objasni zašto je trojicu sveštenika premestio iz Čačka.

Jedino je rekao da se premeštaj ne može tumačiti kao disciplinska mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: