Đelić: Vlada će opstati

U DS-u kažu da će Vlada Srbije opstati bez obzira na izostanak podrške koalicionih partnera njihovom kandidatu Borisu Tadiću.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

14:05

Default images

Iako je Demokratska stranka Srbije odlučila da ne podrži kandidata demokrata Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, Vlada Srbije, odnosno vladajuća koalicija, nastaviće da funkcioniše. Neće biti ni izlaska iz Vlade ministara iz Demokratske stranke, već će, naprotiv, kako kaže potpredsednik Božidar Đelić, demokrate nastaviti da održavaju stabilnost kroz normalno funkcionisanje Vlade.



Lider Demokratske stranke Srbije i premijer Vojislav Koštunica, osim što je odlučio da još jednom ostane neopredeljen, prepustio je građanima priliku da odluče i na taj način sami snose odgovornost.

Zanimljivo je i da Koštunica u takvoj svojoj odluci ne vidi nikakvu svoju odgovornost, pa ni za činjenicu da je takvim potezom više pomogao Tomislavu Nikoliću nego Borisu Tadiću.

Međutim, to nije dovoljno za ljutnju u Demokratskoj stranci - potpredsednik Vlade Božidar Đelić najavljuje da će vladajuća koalicija nastaviti da funkcioniše.

"Onaj koji ne da podršku danas će morati to da objasni i sutra. Očekujem veliku pobedu Borisa Tadića 3. februara, a već 4. februara imaćemo i određene diskusije u samoj vladajućoj koaliciji", najavljuje Đelić.

B92: "Da li će doći do raspada vladajuće koalicije zbog izostanka podrške?"

Đelić: "Vlada funkcioniše, i predsednik Tadić i Demokratska stranka su uvek obezbedili stabilnost našem društvu i našoj državi, i nastavićemo tako da radimo."

B92: "To znači da neće razmišljati o izlasku iz Vlade?"

Đelić: "Mi radimo za dobrobit naših građana, očekujemo veliku pobedu Borisa Tadića u nedelju. Vlada će nastaviti da funkcioniše."

Potpredsednik Vlade Srbije izražava sumnju u juče iznete tvrdnje Vojislava Koštunice da još nije odlučio da li će i za koga da glasa u nedelju.

"Ja ne mogu da verujem da predsednik Vlade, koji je tu i garant demokratije, neće izaći da glasa u nedelju. Siguran sam da i predsednik Vlade Vojislav Koštunica, koji je zajedno sa Borisom Tadićem, predvođeni Zoranom Đinđićem, pre nešto više od sedam godina oborio režim Miloševića, Šešelja i Tome Nikolića, neće moći da glasa za bilo kog drugog osim za Borisa Tadića", očekuje Đelić.

Treći koalicioni partner u Vladi, stranka G17 plus, za sada nije saopštavala svoje stavove povodom odluke narodnjačke koalicije da ne podrži nikog u drugom krugu izbora.

Gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, urednica produkcije VIN, Gordana Suša, izjavila je da je Koštunica tačno procenio trenutak kada i kako će svog koalicionog partnera na najgori mogući način povrediti.

"Tadić je dobar deo svojih čvrstih birača izneverio svojim nastojanjima da se Srbija približi Evropi, da izađe iz izolacije, da se stekne novi imidž Srbije, a ovaj je to stalno rušio i, u tom kontekstu, ne dajući Tadiću podršku, a rekavši da ne zna da li će da izađe na izbore on je, u stvari, dao podršku Tomi Nikoliću", smatra Gordana Suša.

Jeremić: Vlada će glasati za evropsku Srbiju

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je večeras da je uveren da će cela Vlada Srbije sa premijerom na čelu na predsedničkim izborima glasati "za evropsku Srbiju".

"Uveren sam da će Velimir Ilić, svi ministri u Vladi Srbije, a duboko sam uveren i premijer Vojislav Koštunica glasati za evropsku Srbiju", izjavio je Jeremić gostujući na TV "Pink".

Jeremić je kazao da je na današnjoj sednici Vlade dobio uveravanje od predsedničkog kandidata koji je ispao u prvom krugu izbora - Ilića, da neće napustiti principe 5. oktobra i ga će glasati za Borisa Tadića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: