"Pozitivni signali Beogradu"

Napredak u približavanju Srbije Evropskoj uniji zavisi pre svega od nje same, smatraju premijeri Danske i Slovenije.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.01.2008.

07:02

Default images

Premijer Danske Anders Fog Rasmunsen, koji boravi u dvodnevnoj poseti Sloveniji, izjavio je da će EU poštovati rezultate demokratskih izbora u Srbiji, i bez obzira na pobednika, istrajati na pozitivnim političkim signalima, ali dalji napredak u približavanju će, u svakom slučaju, zavisiti od političkog razvoja u Srbiji.

On je još dodao da uslov pune saradnje sa haškim sudom "ne bi smeo iskuljučivati momentalne pozitivne korake (Brisela)" da bi se pokazala volja za poboljšanje odnosa između Srbije i EU,' a potom je sve na strani Srbije da obezbedi dalji napredak u tim odnosima".

Slovenački premijer Janez Janša, čija zemlja predsedava EU, takođe je rekao da će EU poštovati rezultate izbora u Srbiji i da će istrajati na pozitivnim signalima Beogradu, ali dodao da brzina njenog približavanje Uniji zavisi od same Srbije.

Dodao je da će s obzirom na različite programe predsedničkih kandidata, "rezultati izbora verovatno uticati na brzinu tog puta", o cemu će odlučiti birači 3.februara.

Koga će izabrati za novog predsednika, zavisi od Srba, a potpisivanje političkog sporazuma, koje je EU ponudila Srbiji je dodatni dokaz da je vidi u okviru evropske porodice, rekao je slovenački premijer.

Međutim, "to ne znači da Srbija ne treba da ispuni određene uslove", rekao je Janša odgovarajući na pitanje kako će se ponašati EU u slucaju da bude izabran radikal Nikolić.

Na pitanje o mogućem proglašenju nezavisnosti Kosva u nedelji nakon drugog izbornog kruga, premijer Janša je odgovorio da je EU u pogledu rešavanja tog pitanja usvojila polazišta na decembarskom sastanku Saveta Evrope, kao i da je deo tog političkog okvira "očekivanje da
se na Kosovu neće dešavati ništa jednostrano".

On je, takođe, upozorio da da "nedogovoreni jednostrani potezi mogu samo destabilizovati situaciju".

Danski premijer je na kraju izrazio nadu da će EU što pre usvojiti odluku o slanju svoje misije u pokrajinu, rekavši da bi se to moglo desiti već početkom februara.

Jeremić: Istorijska ponuda EU

Vuk Jeremiæ (FoNet)
Srbija mora da odluči da li želi da postane članica EU jer to niko ne može da postane protiv svoje volje, rekao je Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je sinoć da se radi o istorijskoj ponudi Brisela da Srbija sa EU potpiše "prelazni" sporazum o slobodnoj trgovini i viznoj liberalizaciji, jer su o tome postigle konsenzus sve članice Unije. On je kazao da će Srbija imati priliku da se o tome izjasni već 3. februara i da će se, ako se to dogodi, Srbija kandidovati za punopravno članstvo u EU.

Prema Jeremićevim rečima, ukoliko se Srbija opredeli za direktnu ponudu EU, već 7. februara bi bio potpisan dokument, odnosno politički sporazum koji taj put otvara.

"Ukoliko Srbija donese pravu odluku, onda će 7. februara biti potpisan politički sporazum na koji je u mom prisustvu čak holandski ministar spoljnih poslova već dao svoj potpis", kazao je Jeremić.

On je rekao da u Birselu na dnevnom redu nije bilo slanje misije EU na Kosovo i Metohiju jer "ne postoji saglasnost u EU o slanju evropske misije na Kosovo".

Šef srpske diplomatije je naveo i da je "izuzetno problematičano slanje misije EU, bez nove odluke Saveta bezbednosti UN", dodajući da postoji jedan broj država, članica EU, "koje to dobro razumeju".

Jeremić je rekao da je u ime Vlade Srbije "preneo čvrst stav da je EU dobrodošla u Srbiju, pa i na teritoriju južne pokrajine, dok god za to postoji jasan pravni okvir - a jedini pravni okvir za to može biti nova rezolucija SB, koja nije u izgledu".

"SAD podržavaju evroatlantske integracije Srbije"

Sjedinjene Američke Države podržavaju evroatlantske integracije Srbije, rekao je portparol Stejt departmenta Tom Kejsi povodom prelaznog političkog sporazuma koji je Evropska unija ponudila Srbije.

"Svakako da podržavamo želju Srbije za većom zastupljenošću u evroatlantskim institucijama", izjavio je Kejsi na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

On je kazao da je na EU da odluči ko će biti član Unije i pod kojim uslovima i izrazio nadu da će Srbija nastaviti da gleda u pravcu širih veza s Evropom, SAD i ostatkom međunarodne zajednice.

Kejsi je objasnio da je to i razlog zašto SAD nastavljaju da podržavaju rešenje preostalih pitanja raspada bivše Jugoslavije, "uključujući konačno rešenje statusa Kosova", kao i suđenje ratnim liderima za zločine počinjene tokom ratova na Balkanu.

Bugarska za jasnu evropsku perspektivu Srbije

Bugarski premijer Sergej Stanišev izjavio je danas da se njegova zemlja zalaže za jasnu evropsku perspektivu Srbije, kao i za akcioni plan čiji cilj je da sa Srbijom bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da dobije status kandidata za ulazak u EU, ukoliko ispuni sve ključne uslove i kriterijume.

"Bugarska je bila među zemljama koje su insistirale da EU još ove sedmice predloži Srbiji potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Šefovi diplomatija EU pozvali su Srbiju da potpiše prelazni politički sporazum o saradnji što je važan korak napred u odnosima Srbije i EU", izjavio je Stanišev posle sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost pri savetu ministara u Sofiji, prenela je bugarska agencija BTA.

Savet je takođe razmotrio situaciju na Kosovu, zaključivši da će bugarska vlada nastaviti konsultacije i razgovore sa svim političkim snagama radi usvajanja nacionalne pozicije i dugoročne strategije prema pitanju Kosova, ali i regiona zapadnog Balkana u celini.

"Mi smo insistirali da EU primeni sve ključne elemente Ahtisarijevog plana, koji je predviđao široku decentralizaciju, zaštitu prava manjina, pravoslavnih verskih spomenika, i drugih brojnih pitanja koja zahtevaju pravna rešenja i akciju izvršnih vlasti na Kosovu", dodao je bugarski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: