Uskoro biometrijske lične karte

Izdavanje nove lične karte s biometrijskim podacima koštaće 1.000 dinara, propisano pravilnikom objavljenim u Službenom glasniku.

Izvor: Beta

Utorak, 29.01.2008.

07:17

Default images

Obrazac plastificirane lične karte, nalik na kreditnu karticu, koštaće 774 dinara, a troškovi tehničke izrade biće 224 dinara. To znači da će građani prilikom podnošenja zahteva plaćati ukupno 1.000 dinara - za obrazac Zavodu za izradu novčanica, a za tehničku izradu MUP-u. Nove lične karte trebalo je da se izdaju još od januara prošle godine, ali je primena zakona odložena.

Propisano je da se do daljeg izdaju stare lične karte koje važe do isteka roka, a najduže do jula 2011. godine, odnosno pet godina od usvajanja novog zakona.

Izmenama pravilnika o ličnoj karti, koje su takođe objavljene u novom Službenom glasniku, promenjeni su pojedini zaštitni elementi
na obrascu. Tako će, umesto teritorije Srbije, optički promenljivim bojama biti odštampan štit sa četiri ocila.

Na ličnoj karti preovlađivaće plavi tonovi, biće dimenzija 54x86,6 milimetara, od polikarbonata sa PVC slojevima.

Na prednjoj strani biće fotografija i rubrike, na srpskom jeziku, ćirilicom i engleskom: prezime, ime, datum rođenja, pol, registarski broj, datum izdavanja, rok važenja i ko dokument izdaje.

Zakonom je propisano da se obrazac lične karte štampa i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom, te da se podaci o prezimenu i imenu upisuju u izvornom obliku, onako kako su upisani u izvodu iz matične knjige rođenih. Podaci o prezimenu i imenu pripadnika nacionalnih manjina paralelno se upisuju i po srpskom pravopisu i pismu.

Ostali podaci upisuju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom.

Na poleđini će biti rubrike JMBG, država rođenja, mesto i opština rođenja, prebivalište i adresa, te prostor za digitalnu sliku otiska prsta, prostor za mašinski čitljivu zonu i prostor gde se, uz saglasnost vlasnika, može ubaciti čip.

Pri uzimanju biometrijskih podataka, navodi se u pravilniku, fotografisanje se može vršiti digitalnom kamerom ili se može skenirati fotografija priložena uz zahtev za izdavanje lične karte.

Otisci prstiju takođe se uzimaju skenerom za otiske, a ako to nije moguće, klasičnom metodom - mehaničkim otiskom na kartonu, koji se naknadno skenira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: