"Beli medved Albanskih Alpa"

Na sajtu turističke ponude Kosova, Šar planina predstavljena kao deo "Albanskih Alpi" na kojima navodno živi beli medved.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.01.2008.

07:08

Default images

U pitanju je zvanični sajt Ministarstva trgovine i industrije Kosova koji je prošle sedmice promovisan u Ohridu, sa namerom da predstavi sadržaje koji govore o kulturnom nasleđu i turističkoj mapi Kosova. Sajt sadrži netačan istorijat pravoslavnih manastira i crkava, sporni su podaci o geografskom položaju Kosova, sastavu stanovništva i imenima mesta, a među novim toponimima je i "Albansko more".

Vršilac dužnosti direktora odeljenja za turizam pri Ministarstvu za trgovinu i industriju Hisen Sabojeva izjavio je KiM radiju da nije gledao sporni sajt, ali da su mogućni tehnički propusti.

"Postoji tim stručnjaka, koji radi sa svim tim podacima koji se plasiraju u javnost. To su uglavnom doktori nauka i stručni ljudi, odavde iz Prištine. Verujem da, ako postoji neka greška, to nije ništa političko, već su to samo tehnički propusti," kazao je Sabojeva.

Što se tiče podataka iznetih u vezi sa pravoslavnim manastirima i crkvama, Sabojeva je rekao da "na Kosovu postoje i srpske i albanske crkve".

"Jedan deo Albanaca pripada grupi pravoslavnih naroda i tu su crkve koje pripadaju Albancima, a naravno zna se da ima i onih koje pripadaju Srbima", rekao je Sabojeva.

U zaglavlju sajta na srpskom jeziku stoji "Departament Turizma", a u delu o geografskom položaju naznačeno je da "Lapljanski i Toplički put povezuje Kosovo sa gradom Nišom i sa unutrašnjošću Balkanskog poluostrva, a u blizini Prištine nalazi se Drenička dolina koja povezuje Beli Drim sa najkraćim putem za Albansko more".

Što se umetničkih zanata tiče, na sajtu su predstavljeni podaci o "proizvodima i duborezima od drveta koji se primenjuju i na tradicionalnim albanskim muzičkim instrumentima kao što su ciftelia, gusla i frula.

Upitan u kojoj od albanskih zanatskih radnji mogu da se kupe gusle, Sabojeva je KiM radiju rekao da ne zna šta je to i da ne zna da li su gusle albanski nacionalni instrument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: