"Slovenija samo prima naredbe SAD"

Austrijska agencija APA je slovenačko predsedavanje Evropskom unijom nazvala blamažom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

17:54

Default images

"Vodeći slovenački političari su već prvih dana predsedavanja EU, svojim nepromišljenim izjavama, doveli u nezgodan položaj kako Evropsku komisiju, tako i pređašnje predsedavajuće države, Nemačku i Portugal. U međuvremenu, približavanje Hrvatske i Srbije, što je Ljubljana proglasila prioritetima svog predsedavanja, nije donelo napretka", piše APA, a prenosi slovenački portal 24ur.com.

Ta austrijska agencija je već početkom godine, kritikovala slovenačke političare, pre svega im prebacujući da nisu dorasli zadacima predsedavanja EU.

Najveću pažnju, u svom članku, APA je posvetila nedavno javno objavljenoj internoj zabelešci razgovora slovenačkih i američkih zvaničnika, u Vašingtonu, koji APA naziva dokumentom koji bi mogao biti sudbonosan za slovenačko predsedavanje EU.

Naglasak je posebno stavljen na zapis u kome SAD predlažu da Kosovo proglasi nezavisnost u nedelju, da Rusija ne bi imala vremena da odmah reaguje u Savetu Bezbednosti UN-a.

APA piše da dokument ukazuje na to da Slovenija, po pitanju Kosova, samo prima naredbe od SAD i da su slovenačkom šefu diplomatije, Dimitriju Rupelu, bliski američki stavovi.

Agencija podseća i na ocene političkih komentatora, koji smatraju da "političke nežnosti" između Ljubljane i Vašingtona nisu iznenađenje, jer je slovenački ministar Rupel, već nekoliko puta, ukazao na to da su mu američki stavovi bliski, jer je radio čak i protiv volje vlade svoje zemlje.

Kako prenosi 24ur.com, APA dodaje da se iz tog dokumenta ne vidi samostalni stav EU, po pitanju Kosova, već upravo suprotno.

"U Beogradu se smeju tom dokumentu", piše APA i poziva se na izjavu srpskog ministra Slobodana Samardzića da je EU, na jako žalostan način, postala šahovska figura u igri oko Kosova i navodi da, u slovenačkom ministarstvu spoljnih poslova, grozničavo traže krivca, odgovornog za to što se sadržaj diplomatskih razgovora našao u medijima.

Pismo slovenačkih diplomata

Trista trideset devet slovenačkih diplomata potpisalo je izjavu u kojoj izražavaju zabrinutost za profesionalnu savest diplomata.

Slovenačke diplomate, u svom pismu, objašnjavaju da je interni dokument, koji je objavio list Dnevnik, zapravo razgovor koji sadrži aktuelne informacije, izjave i ocene diplomata, ali nije namenjen javnosti.

Dokument sadrži ozbiljna pitanja i odražava stvarne probleme, a među njima su i takvi koji nisu poznati široj javnosti i razlikuju se od svakodnevnog razumevanja, iako se radi o sastavnim delovima normalnog i diplomatskog dijaloga i spoljnopolitičke rasprave, pišu slovenačke diplomate.

Diplomate objašnjavaju da je sporni dokument zapravo depeša, koja je u Ljubljanu poslata iz Vašingtona 27. decembra 2007. godine, a koji je nastao na osnovu međusobnog poverenja između diplomata i vlada prijateljskih država, koje te stavove razmenjuju sa pretpostavkom da se radi o profesionalnoj i opuštenoj komunikaciji, pri čemu se radi o iskrenosti i otvorenosti, karakterističnoj za međusobnu saradnju i poverenje.

Slovenačke diplomate ocenjuju da se, u ovom slučaju objavljivanja internog dokumenta, radi o objavi koja je u suprotnosti sa interesima države, koja sada predsedava Savetu EU.

"Pre svega nas brine profesionalna savest diplomata. Do objave ne bi došlo bez nepoštenosti nekih saradnika ministarstva spoljnih poslova, koji su se po svemu sudeći zasitili rada za slovenačku državu. Izdali su poslovnu tajnu, iako su bili svesni da se radi o osetljivim pitanjima i uzrokovanju međunarodnih nesuglasica", pišu diplomate.

Oni navode da je zbog nepoštenosti takvih diplomata nastala šteta po slovenačku diplomatiju, državu i njeno predsedavanje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: