RIK o glasanju van biračkog mesta

RIK usvojio objašnjenje o glasanju bolesnih i nemoćnih birača sprečenih da izađu na drugi krug predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

20:16

Default images

Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu obaveštava birački odbor da želi da glasa 3. februara najkasnije do 11 sati posredstvom druge osobe. Ista osoba može prijaviti najviše dve nemoćne i sprečene osobe za glasanje van biračkog mesta.

Kako je odlučeno, za glasanje van biračkog mesta, predsednik biračkog odbora određuje po jednog člana iz proširenog sastava biračkog odbora iz Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke, i jednog člana biračkog odbora u stalnom sastavu iz neke druge partije.

Sednicu RIK-a obeležila je oštra polemika posle odluke o ograničavanju broja nemoćnih i sprečenih koje može da prijavi ista osoba za glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora van biračkog mesta.

Posle izjašnjavanja o tom "objašnjenju biračkim odborima", članovi RIK-a iz Srpske radikalne stranke ocenili su da je takvo rešenje protivzakonito.

Član RIK-a iz SRS-a Slavoljub Milenković zatražio je da se imenom i prezimenom evidentiraju članovi RIK-a koji su glasali za takvu odluku jer je ona, kako je ocenio, promenila pravila u drugom izbornom krugu u odnosu na prvi u kojem takvih ograničenja nije bilo.

Milenković je rekao da će na biračkim mestima biti incidenata, zbog promene pravila u drugom izbornom krugu.

Za odluku da isto lice može biračkom odboru prijaviti najviše dve nemoćne i sprečene osobe koje će glasati van biračkog mesta glasali su članovi RIK-a iz svih političkih stranaka, osim SRS-a, dok je član RIK-a iz Socijalističke partije Srbije bio uzdržan.

Prema rečima člana RIK-a iz G17 plus Miodraga Petrovića, niko nema pravo da bilo koga prebrojava, ali može da izdvoji mišljenje u odnosu na donetu odluku.

On je rekao da o tome da li je ta odluka protivzakonita neće odlučivati RIK već sud.

Na početku današnje sednice, Slavoljub Milenković iz SRS-a zatražio je da članovi RIK-a ne puše cigarete tokom rasprave što je bila praksa na sednicima RIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: