Kosovski Srbi podeljeni oko izbora

Lideri kosovskih Srba podeljeni su oko podrške kandidatima za drugi krug predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

08:37

Default images

Nosilac Srpske liste za Kosovo, Oliver Ivanović, smatra da sa Borisom Tadićem Srbija ima šansu za brži ulazak u Evropu sa Kosovom i optužuje Vojislava Koštunicu da licemerno pokušava da Tadića odvrati od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Sa druge strane, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović pozvao je kosovske Srbe da glasaju za kandidata radikala.

Oliver Ivanović je za Borisa Tadića i, kako kaže, duboko se nada da će on pobediti 3. februara.

Ivanović upozorava da bi drugačiji scenario u Evropskoj uniji bio protumačen kao nastavak politike Slobodana Miloševića.

"Ukoliko bi, eventualno, Nikolić pobedio, ja mislim da je već spreman plan. Evropa više ne bi imala ni jedan razlog da se usteže, ili da se oseća neugodno što krši međunarodno pravo i krši Rezoluciju 1244. Mislim da bi se već sutra, ili u roku od sedam dana nakon toga, kosovski Albanci odlučili na proglašenje u Skupštini Kosova, a da bi odmah zatim, bez mnogo ustezanja, sve evropske zemlje to priznale", smatra Oliver Ivanović.

Sa druge strane, Milan Ivanović očekuje apsolutni trijumf kandidata SRS-a.

"U drugom krugu izbora očekujemo rezultat koji će biti veći u kortist Tomislava Nikolića, da će ići i do 80 posto u korist Nikolića", izjavio je Milan Ivanović.

Lideri kosovskih Srba nisu saglasni oko posledica predsedničkih izbora na rešavanje statusa Kosova.

Milan Ivanović kaže da glas za radikale znači glasanje za opstanak na Kosovu u okviru Srbije, a Oliver Ivanović smatra da jedino sa Tadićem na čelu države imamo šansu da brzim ulaskom u Evropu sačuvamo svoju teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: