"DSS nije protiv EU"

DSS nije protiv EU i zalaže se za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tvrdi portparol stranke Andrija Mladenović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

17:27

Default images

Sumnje koje su već neko vreme pristune u medijima i među analitičarima da se politka stranke premijera Koštunice okrenula od Brisela, posebno su podgrejane tokom vikenda. Tada je ministar Slobodan Samardžić izajvio da se u domaćoj javnsoti EU nameće kao dogma, kao što je nekada činjeno sa komunizmom.

DSS smatra da je ta izjava istrgnuta iz konteksta i da mediji ne žele da uvide da se kritike odnosne na planove EU da pošalje svoju misiju na Kosovo bez prethodne odluke UN.

DSS nije protiv EU, izričito je danas izjavio poratparol stranke Andrija Malednović.

On smatra da su mediji izjavu ministra Slobodana Samardžića o EU kao dogmi istrgli iz konteksta, mada je na stranačkoj konferenciji manje više ponovio ono što je tokom vikenda rekao ministar Samardžić.

"Možete istrgnuti jednu rečenicu iz konteksta i onda reći ’da, gospodin Samardžić je protiv EU’, ali to naravano nije tačno. Gospodin Samardžić je, ako već hoćete, jedan od najboljih poznavalaca EU u našoj zemlji, predaje na fakultetu upravo tu temu", kazao je Mladenović.

Mladenović je, međutim, izjavio da i on misli da se od EU pravi dogma.

"Mi moramo realno da pristupimo EU, kao što su to radile druge zemlje i u okruženju i ove koje su ulazile u skorije vreme u EU. Od toga se sada pravi kao što smo onda imali iz socijalizma u komunizam, i verovatno isti ti ljudi koji su u tome učestvovali i bili veliki zagovornici komunizma i tako jednog besklasnog društva koje će biti idealno, sada na taj način nameću da je EU neki ideal, neka utopija. Nije, nije i nije lako biti ni u EU, ali mi očigledno nemamo bolju alternativu u ovom trenutku", objasnio je Mladenović.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, u intervjuu za državnu agenciju Tanjug, naveo je i da je dogma EU posebno prisutna u civilnom sekotru, kao i da se refleksi toga nalaze u vladi.

Pojedini članovi Vlade su emotivno reagovali na nagoveštaj odlaganja potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz čega se vidi "da tu ima nečeg iracionalnog", naveo je tada Samardžić.

Portaprol DSS-a objašnjava da se kritike koje ta stranka šalje odnose na najave slanja evropske misije na Kosovo.

"Ne postoji kampanja protiv EU. Ovo je jasan stav, 'nemojte slati misiju, vi time kršite upravo ono na čemu počiva EU' i mi o tome pričamo. Naravno da smo za potpisivanje Sporazuma i puno toga smo uradili", kazao je Mladenović.

"Izjave iz DSS-a posledica straha"

Direktorka Fonda za politčku izuzetnost Sonja Liht ne veruje da je DSS kao stranka protiv Evrope, već da su poslednje izjave njenih funkcionera posledica straha.

"Mislim da su oni toliko prepadnuti mogućnošću da dođe do razrešenja statusa Kosova koje nama ne odgovara, da oni, u stvari, preduzimaju neke korake koji su kontra i njihovim sopstvenim idejama i njihovoj sopstvenoj ideologiji. Gospodin Samardžić kaže dogma – ideologija, međutim ja sam shvatila da smo mi do pre par meseci delili to uverenje u potpunosti da idemo ka EU, tako da ja mislim da su oni prosto jako zbunjeni, da udaraju čas levo čas desno", rekla je Sonja Liht.

Sonja Liht je, gostujući u Kažiprstu B92, rekla da je EU budućnost u kojoj su Srbiji obezbeđeni ne samo bolji život, nego i najbitniji standardi normalnog života.

"EU je projekat koji je zasnovan na različitosti, prema tome, govoriti o dogmi prema nekome ko, u stvari, kao svoju osnovnu parolu ima jedinstvo različitosti je već po sebi vrlo, vrlo problematično. Činjenica je da postoji nas dosta koji smatramo da je EU do sada najbolji projekat integracije i udruživanja zemalja u svetu i boljeg nema i zanimljivo je da oni koji je kritikuju na taj argument nikada nemaju odgovor", kazala ke Sonja Liht.

Ona je istakla da je EU u uspela se dogovori o bitnim standardima koji štite ljude, koji predstavljaju određenu zaštitu svima koji su u njoj.

Fond za politčku izuzetnost je jedna od 18 NVO koja je prošle nedelje poslala otovreno pismo javnosti u kome se navodi uznemirenost zbog zaokreta u spoljnopolitičkom kursu Srbije, koji se sve više udavljava od Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: