Počasni građanin Putin

U poslednjih nekoliko meseci, predsednik Rusije Vladimir Putin proglašen za počasnog građanina u više od deset opština i gradova Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 27.01.2008.

11:29

Default images

Ukazivanje tolike počasti, koju u Srbiji nije imao ni Slobodan Milošević, omogućili su mu odbornici radikala uz podršku socijalista i članova DSS-a. Dok stručnjaci smatraju da je reč o taktici za pridobijanje glasova, građani Niša i Novog Sada uglavnom podržavaju takvu odluku.

Najčešće obrazloženje za odluku da Putin postane počasni građanin je da ruski predsednik svojim zalaganjem i delovanjem daje veliki doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.



Zamenik predsednika skupštine Novog Sada Rade Marinkov kaže da je u tom gradu inicijativa pokrenuta od članova SRS-a i da imenovanje Putina za počasnog građanina može više da koristi nego da šteti.

Međutim, predsednik niškog gradskog odbora Demokratske stranke Miloš Simonović smatra da je imenovanje Putina za počasnog građananina tog grada marketinški trik koji treba da skrene pažnju sa stvarnih problema tog grada.

Građani Novog Sada i Niša sa kojima su razgovarali novinari B92 uglavnom podržavaju počast koju su njihovi gradovi ukazali predsedniku Putinu, iako nisu sigurni čime je on zadužio baš njihov grad.

Sociolog Ratko Božović smatra da ovaj novi trend ustvari predstavlja staru ideološku matricu koju pojedine stranke u Srbiji koriste kao predizborni trik koji bi trebalo da doprinese pridobijanju glasova građana.

Do sada su odluke o imenovanju Putina za počasnog građanina donete u Raškoj, Ljuboviji, Šidu, Loznici, Vrbasu, Kikindi, Rumi, Apatinu, Somboru, Vladičinom Hanu, Svilajnacu, Nišu i Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: