Koštunica: Misija EU poništava SSP

Potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju značio bi potpis priznanja nezavisnosti Kosova, izjavio Vojislav Koštunica.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 27.01.2008.

10:17

Default images

"Sporazum u paketu sa misijom EU se poništava, a poništava ga onaj ko nudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije, gostujući sinoć na Radio-televiziji Srbije.

Upitan da li očekuje da će ministri spoljnih poslova EU ponuditi Srbiji u ponedeljak da potpiše SSP, Koštunica je odgovorio da ne može da predviđa, ali da Sporazum ne bi trebalo da bude potpisan ako Unija odluči da pošalje svoju misiju na Kosovo.

"Ako misija EU dođe posle sporazuma, Skupština ne bi mogla taj sporazum da ratifikuje, a Vlada bi prethodno morala da ga proglasi nevažećim", istakao je Koštunica.

Premijer je naveo da upućivanje misije EU na Kosovo znači postepeno ostvarivanje plana specijalog predstavnika UN Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti pokrajine.

Koštunica je kazao i da ne vidi ništa sporno u predlogu koalicije DSS-NS Demokratskoj stranci uoči drugog kruga izbora o poništavanju SSP, ocenivši da je taj predlog u potpunosti usklađen sa rezolucijom o pokrajini, koju je Skupština Srbije usvojila 26. decembra.

Prema njegovim rečima, predlog aneksa je zapravo sažetak te rezolucije.

"Približavamo se tom prelomnom trenutku kada će biti proglašena nezavisnost Kosova. Vreme curi i smatrali smo da je poslednji čas da se to kaže. Mi smo to saopštili koalicionom partneru", kazao je on.

Koštunica je naglasio da nema dileme da Srbija ide ka Evropi, jer se u zemlji godinama grade institucije po evropskim standardima, ali je, ipak, važnije da EU poštuje teritorijalni integritet zemlje.

Upitan da li bi promena predsednika Republike predstavljala opasnost za stabilnost zemlje, Koštunica je odgovorio odrečno, ukazavši da po Ustavu unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada, te da su ovlašćenja predsednika mnogo manja od ovlašćenja izvršne vlasti.

Premijer je kazao i da ne misli da predsednički izbori mogu da donesu neku istorijsku promenu.

Govoreći o saradnji sa Tribunalom u Hagu, Koštunica je zamerio EU što umanjuje tu saradnju, iako je Beograd mnogo učinio na tom polju.

Prema njegovim rečima, spor Srbije sa EU nije "sitan", već je "krupan i principijelan".

Osvrnuvši se na rešavanje statusa Kosova, Koštunica je optužio SAD da daje direktive o razbijanju jedne male zemlje kakva je Srbija, a da "u sprovođenju tog upustva treba da učestvuje EU".

Premijer je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da je u tome podržava Rusija, kao i mnoge druge zemlje koje su na strani prava.

Samardžić: Sporazum sa EU je zamka

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je izjavio da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Beograda sa Briselom predstavlja zamku u čijoj pozadini je namera da se na Kosovo pošalje misija Evopske unije u sklopu scenarija za proglašavanje nezavisnosti Kosova.

"Evropska unija, SAD i Albanci na Kosovu i Metohiji su sada u jednoj skoro psihotičnoj situaciji, u iščekivanju da li će taj scenario biti sproveden. Za to imaju dobar razlog, jer nisu se 'sve kockice' tog scenaija sklopile, a Sbija nastoji da ga diplomatskim akcijama i osujeti", rekao je Samardžić.

Ministar za KiM smatra da Beograd mora da povlači vrlo precizne poteze, jer je Sporazum sa EU deo "paketa taktičkih poteza koji treba da dovedu do nezavisnosti".

"To treba da bude zapravo jedna 'kocka šećera' koju Beograd treba da proguta kako bi lakše uz nju progutao 'otrovnu pilulu' nezavisnosti", slikovito je objasnio Samardžić.

"Ako neko uzme Evropsku uniju kao ideološki cilj, kao što je to nekada bilo samoupravljanje ili komunizam, onda on ne mari za činjenice. To je jedna manifestacija dogmatske svesti koja danas postoji, pogotovo u takozvanom civilnom sektoru. Taj sector je, potpuno suprotno svojoj funkciji, jedno leglo dogmatizma. Refleks toga postoji i u Vladi", smatra ministar Samardžić.

On navodi da su pojedini članovi Vlade Srbije emotivno reagovali na nagoveštaj da potpisivanje Sporazuma može biti odloženo, iz čega se vidi, kazao je Samardžić, da "tu ima nečeg iracionalnog".

"Ako neko misli da ćemo, odričući se Kosova, sigurno putovati u tu svetlu evropsku budućnost, taj nema pojma o politici. Naprotiv, ako se odreknemo Kosova i prećutno, recimo, prihvatimo nezavisnost, mi ćemo se narednih deset godina baviti granicama na Balkanu", smatra Samardžić.

Mićunović: Zaokret DSS-NS od ulaska u EU

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović ocenio je da su Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija napravile zaokret od zajedničkog koalicionog programa u kome je zacrtan ulazak u EU.

"Stvorena je veštačka dilema kao da je u pitanju dobrovoljan izbor između toga da li ćemo biti članovi EU, ali bez Kosova ili ćemo biti sa Kosovom, ali bez EU. Svakom normalnom političkom posmatraču jasno je da to nije nikakva realna dilema", istakao je Mićunović u intervjuu Blicu.

"Mi hoćemo u EU i, naravno, želimo da sačuvamo Kosovo. Nemojmo se koristiti jednom čudnom logikom: ako ne možemo da sačuvamo bar jednu od ovih vrednosti, onda ćemo radije da izgubimo obe. Koalicija sa takvim oprečnim stavovima teško može da opstane, jer se radi o dva različita puta. Ne možemo da idemo različitim putevima, a da i dalje budemo zagrljeni, to prosto ni fizički nije moguće", smatra on.

Ivanović: Preti izolacija

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da će "Srbija biti potpuno izolovana ako ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju".

On je rekao da će Srbija "u tom slučaju biti u sve slabijoj poziciji i neće biti u prilici da brani ni svoju celovitost i teritorijalni integritet".

"Da je Srbija postigla od 2000. godine ono što su svi očekivali da do 2007. i 2008. godine postane članica Evropske unije ili da bar potpiše Sporazum i započne pregovore o pridruživanju EU i da smo postali članica NATO, a mogli smo, danas se ne bi postavljalo pitanje Kosova", rekao je Ivanović.

Ivanović smatra da je "uslovljavanje EU time da mora da prizna teritorijalni integritet potpuno cinično".

On podseća da je još na samitu u Solunu 2003. godine EU utvrdila poseban mehanizam za pridruživanje Kosova.

"Tada je tom samitu prisustvovala delegacija Kosova koju je predvodio ondašnji premijer Bajram Redžepi, ali je u sastavu delegacije bio i Milorad Todorović, istaknuti član DSS. Predsednik Srbije je, u tom trenutku, bio Vojilsav Koštunica", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: