Počinje prijavljivanje za akcije

U štampi je objavljen javni poziv građanima da se prijave za podelu besplatnih akcija šest velikih javnih preduzeća.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2008.

10:05

Default images

Oko četiri miliona građana moći će da se prijavi za podelu akcija od 28. januara do 31. jula. Oni će u podjednakoj vrednosti dobiti akcije Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, "Telekoma Srbija", "Jat ervejza", Aerodroma "Nikola Tesla" i "Galenike", ali njima neće moći da trguju u narednih šest meseci, dok se ta preduzeća ne privatizuju.

Građani će se za besplatne akcije prijavljivati na šalterima "Pošte Srbije", uz ličnu kartu i karticu tekućeg računa, a očekuje se da će procedura prijavljivanja u proseku trajati pet minuta.

U slučaju da građanin nema tekući račun, "Pošta" mu odmah na istom šalteru dodeljuje broj računa.

Na šalterima pošte građani će potpisivati zahtev za besplatne akcija u dva primerka, od kojih će jedan biti upućen u Agenciju za privatizaciju, a drugi ostaje podnosiocu zahteva i ubuduće će sva obaveštenja dobijati na kućnu adresu.

Agencija za privatizaciju će posle provere podataka najkasnije do kraja godine građane pismeno obaveštavati da li imaju pravo na besplatne akcije.

Građani u inostranstvu mogu da se evidentiraju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a evidenciju invalida, starih, nepokretnih i lica na izvršenju zavodskih sankcija obavljaće posebna komisija.

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji nisu ostvarili to pravo u dosadašnjem postupku privatizacije, koji su bili punoletni na dan 31. decembra 2007. godine, odnosno, upisani u knjigu državljana Srbije na dan 3. januara 2008. godine.

Pravo na besplatne akcije imaju i građani koji su na dan 30. juna 2007. godine imali prebivalište na teritoriji Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova.

Privremeno raseljeni će morati da donesu izbegličku legitimaciju jer jedino ona sadrži trenutnu adresu njihovog prebivališta.

Da bi ostvarili pravo na besplatne akcije, građani moraju na dan evidentiranja biti upisani u birački spisak nadležnih opštinskih organa.

Prijave za zaposlene u javnim preduzećima

Zaposleni i bivši zaposleni u šest javnih preduzeća, koji imaju pravo na prenos akcija, prijave će moći da podnose od 28. januara na šalterima Nacionalne službe za zapošljavanje, a prvi među njima prijavljivaće se radnici NIS-a i "Jat ervejza".

Predviđeno je da zaposleni i bivši zaposleni u šest najvećih javnih preduzeća u Srbiji dobiju po 200 evra po godini staža.

Na šalterima Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleni i bivši zaposleni u javnim preduzećima moraju da podnesu uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci, fotokopiju lične karte, overenu fotokopiju radne knjižice i potvrdu o prebivalištu.

Dinkić: Ako pobedi Nikolić akcije neće biti 1.000 evra

Predsednik stranke G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je u Leskovcu da on garantuje građanima da će besplatne akcije koje dobiju vredeti najamanje hiljadu evra.

On je ocenio da će akcije javnih preduzeća na tržištu vredeti ukupno četiri milijarde evra.

"Ima samo jedna prepreka koja me može zaustaviti da ove akcije ne vrede na tržištu, a to je ako, ne daj bože, Nikolić pobedi. Ako se to desi akcije neće vredeti ništa. Ako Tadić pobedi, ja vam garantujem da će svako dobiti po hiljadu evra", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: