Strani mediji: Svi čekaju Koštunicu

Posle prvog kruga, svi u Srbiji čekaju reakciju premijera Koštunice koji odlučuje o pobedniku, piše bečki dnevnik Standard.

Izvor: Beta

Utorak, 22.01.2008.

12:21

Default images

Uz podršku Koštunice, aktuelni predsednik Srbije Boris Tadić mogao bi ostati još jedan mandat na toj funkciji, a bio bi obezbeđen i put Srbije ka Evropi, istakao je list, dodajući da nije isključena ni mogućnost da šef Vlade odluči drugačije i "rizikuje pobedu ultranacionaliste Tomislava Nikolića".

Dok je nacionalisti Nikoliću jednostavno da pridobije glasove i umerenih Srba, Tadić ima samo opciju zaključenje sporazuma sa EU u rukama, što i nije veliki adut, jer pobeda nacionaliste nije ostvarena zahvaljujući pitanja Kosova, već populizmu u socijalnim pitanjima, naveo je Standard.

Bečki dnevnik Virtšaftsblat prenosi da austrijski investitori, koji su aktivni u Srbiji, smatraju, iako ne javno, da je pobeda Nikolića u prvom krugu glasanja katastrofa.

Ishod prvog kruga znači da bi Srbija mogla ponovo izgubiti do dve godine razvoja, naglašava list, objašnjavajući da bi u slučaju pobede Nikolića bili raspisani parlamentarni izbori, čime bi se zamrzla evropska perspektiva.

Širenje je najjače oružje Evrope, ali za rešenje kosovskog problema nije dovoljno, ocenio je bečki dnevnik Prese, dodajući da je dalja sudbina Kosova važna tema u Srbiji, bitna u trci za predsednika.

"Gubitak Kosova bi za nacionalistički opredeljenje Srbe bio isti osećaj kao amputacija desne noge, a od lekara iz zapadne Evrope i preko Atlantika,, koji već zamahuje skalpelom srpski pacijent zaštitu traži kod 'jakih ljudi', na primer Nikolića", naveo je list.

Britanska štampa: Drugi krug - referendum

Drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji sve više se shvata kao referendum o vezama Srbije sa Zapadom, ocenio je danas Fajnenšel tajms, koji smatra da će ishod izbora oblikovati odnose Beograda sa Briselom.

List navodi da je posle prvog kruga prednost radikala Tomislava Nikolića nad demokratom Borisom Tadićem sada veća nego pre četiri godine, kada je Tadić pobedio u drugom krugu i postao predsednik.

Ishod ovih izbora oblikovaće odnose Beograda sa Briselom, tokom kritične faze rešavanja statusa Kosova, naveo je londonski dnevnik, prema kome "Nikolić, za razliku od Tadića, smatra da bi integracija Srbije u EU bila nespojiva sa nastojanjem Srbije da zadrži suverenitet nad Kosovom".

Ukoliko Tadić ne pobedi, strani investitori i fondovi bi mogli "kazniti Srbiju zbog njenog antizapadnog zaokreta", tvrdi Fajnenšel tajms, navodeći da je Tadiću, prema mišljenju većine analitičara, potrebna makar i prećutna podrška premijera Vojilsava Koštunice.

Fajnenšel tajms u današnjem broju donosi i redakcijski komentar pod naslovom "Beograd bira", u kome tvrdi da bi pobeda Nikolića predstavljala ozbiljan razlog za zabrinutost.

Najveća opasnost, kako smatra list, nije mogućnost da bi Srbija zbog Kosova mogla da posegne za oružjem, već da bi mogla da preseče veze sa Zapadom i okrene se Rusiji.

Time bi bili ozbiljno ugroženi zapadni interesi, ali još veću štetu bi pretrpeo region, ističe se u redakcijskom komentaru Fajnenšel tajmsa, uz zaključak da EU treba da učini sve što može u cilju približavanja Srbije Briselu.

Londonski Tajms ocenio je da će, ako Srbija na predsedničkim izborima "okrene leđa Evropi", izgubiti i Evropa, a da je EU bila preterano samouverena kada je mislila da Srbija blefira i da jedino evropska budućnost može da joj bude privlačna.

Ukoliko Srbi odbace evropski put, posledice tog poteza će biti zabrinjavajuće jer će ojačati uticaj Rusije, a deo Balkana ostati u izolaciji, tvrdi londonski list.

Češka štampa: Srbija bira - Evropa ili izolacija

Srbiju 3. februara čeka izbor između Evrope i izolacije, pišu danas u analizama prvog kruga izbora za predsednika Srbije srednjoevropski vodeći dnevni listovi.

Češke Hospodaržske novini optimistički primećuju da se Srbi, sudeći po izlaznosti u prvom krugu, očigledno za svoju budućnost interesuju, kao što su 2000. godine uspeli da obore režim Slobodana Miloševića.

Zbog Miloševića su, kako piše list, "godinama klečali na kukuruzu u ćošku u momentu kada su se ostali gurali otvorenim vratima ka prosperitetu".

Taj uticajni privredni dnevnik ocenjuje da bi izbor radikala Tomislava Nikolića značio svakako "izolaciju posle perspektivnih godina postmiloševićevske slobode".

Slovačke Hospodarske novini kritikuju Evropsku uniju da proevropskom kandidatu, sadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, svojom "bezbojnom politikom ka Srbiji" čini medveđu uslugu.

"O samostalnosti Kosova Evropska unija i međunarodna zajednica raspravljaju kao da je to gotova stvar", piše slovački dnevnik i podseća da je zvanični London upravo tokom vikenda, kada se održavao prvi krug izbora u Srbiji, naglas nagađao o tome da bi najzgodniji dan za proglašnje nezavisnog Kosova bio 4. februar, dan posle 2. kruga.

"Iz tog ugla gledano, srpski predsednički izbori mogu da budu ne samo referendum o budućnosti zemlje, već i o miru na Balkanu", zaključuje slovački list SME.

"Za dve nedelje sudariće se ne samo nacionalista i demokrata, već i dve Srbije: demokratska, koja želi integraciju u EU i NATO, da putuje bez viza i mir, i druga, nacionalistička, koja još uvek sanja o Velikoj Srbiji i savezu sa Rusijom", piše danas poljski dnevnik Gazeta viborča.

Ruski mediji: Sudbina u rukama premijera

Srbija u prvom krugu izbora nije izabrala novog predsednika i sada je sudbina predsedničkog mandata umnogome u rukama premijera Vojislava Koštunice, u drugom krugu 3. februara, pišu danas ruski mediji.

Dnevnik Komersant naveo je da je Koštunica u prvom krugu podržao Velimira Ilića i "obezbedio mu skoro osam odsto glasova", a da "treba da odluči da li je sa demokratom (Borisom) Tadićem, ili nacionalistom (Tomislavom) Nikolićem".

"Umerenom nacionalisti Koštunici" sada predstoji izbor "za Srbiju u Evropi ili za izolaciju zemlje", istakao je ruski dnevnik, navodeći da je to "opšte mišljenje".

"Po opštem uverenju eksperata, glasanje će biti svojevrsni referendum: ili će se Srbija sa Nikolićem na čelu vratiti u devedesete godine kada je upravljao Slobodan Milošević, ili će Tadić nastaviti balansiranu politiku kretanja ka Evropi", naveo je Komersant.

Nezavisimaja gazeta piše da je, prema preliminarnim rezultatima, na predsedničkim izborima u nedelju više glasova dobio "ultranacionalista Nikolić" i dodaje da je "ishod drugog kruga predsedničkih izbora, 3. februara, u rukama Koštunice".

Tiražna Komsomolskaja pravda piše da "na izborima, zasad, pobeđuje Rusija", jer u prvom krugu pobeđuje političar orijentisan na Moskvu. Taj dnevnik naziva kandidata Srpske radikalne stranke "evropskeptikom i pristalicom jačanja veza sa Rusijom".

Moskovski komsomolac ističe da bi mogla da se ponovi situacija sa izbora 2004. godine, kada je Nikolić, posle pobede u prvom, izgubio u drugom krugu.

Naglašavajući da kandidati ne sumnjaju u uspeh u drugom krugu, Rosijskaja gazeta prenosi sklonost lokalnih eksperata da prognoziraju ponavljanje scenarija sa predsedničkih izbora 2004.

Delo: Pobeda Tadića zavisi od poruka EU

Pobeda u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji veoma zavisi od poruka koje će Evropska unija narednih dana slati Srbiji i Kosovu, ocenjuje današnji slovenački list Delo.

List piše da je iznenađujuće veliko izborno učešće posledica činjenice da je veliki broj ljudi bio uveren da "upravo tim izborima rešava sudbinsko pitanje" Srbije i Kosova.

"Oni koji su glasali za Borisa Tadića, veruju u njegovu proevropsku opciju i u mirno premošćavanje kosovske krize", kao i da će se "Tadić izboriti da Srbija uđe u EU i Kosovo ostane deo njene teritorije".

Ta opcija je, ocenjuje list, veoma poželjna, ali se mnogima čini nerealnom, pa i kandidatu radikala Tomislavu Nikoliću, koji je "uveren da obe stvari nije moguće postići".

List ocenjuje i da je u drugom izbornom krugu moguće da odziv birača bude još masovniji, ali da će "još očitije biti i njihovo razilaženje" pa je teško najaviti ko će pobediti.

"Pobeda zavisi i od poruka koje će Srbiji i Kosovu u narednim nedeljama slati EU", zaključuje Delo.

Ljubljanski list Dnevnik takođe upozorava EU na oprez i ocenjuje da bi bilo neophodno da "sve rokove u pogledu budućeg statusa (Kosova) odloži nakon drugog kruga izbora".

"Osim toga, EU bi morala da se na diplomatskom području založi za evropsku budućnost Srbije i time pomogne Tadiću da pobedi na izborima, jer u slučaju Nikolića, uprkos njegovom ublažavanju stavova u pogledu EU, možemo očekivati kratkoročno zamrzavanje približavanja EU", ukazuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: