Tadić: Ulivanje u demokratsku reku

Boris Tadić veruje da će se u "demokratsku reku" narednih dana uliti sve stranke koje za Srbiju žele evropsku budućnost.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2008.

07:06

Default images

"Mi smo započeli ovaj put 2000. godine. U tu ideju su ugrađene misli, želje i nade mnogih generacija koje su živele prethodnih decenija, i mi ćemo taj posao da završimo", rekao je kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije na predizbornoj konvenciji u Kikindi.

Sve demokratske stranke će, prema Tadićevom uverenju, podržati, kako je rekao, istorijski cilj Srbije, zato što pribilžavanje EU nema alterantivu.

"Ne kažem: hajde da se ulijemo, već: hajde da osvojimo Evropu. Mi smo jedna poštovana kultura, mi smo narod koji zaslužuje poštovanje... Srbija hoće da osvoji Evropu svojim talentom, stabilnošću, sportistima, naučnicima, svojim vizijama. Hajde da osvojimu tu Evropu 3. februara, hajde da ubedimo sve nedovoljno ubeđene", rekao je Tadić.

On je građanima Kikinde obećao da će se boriti da u Srbiju privuče što više stranih investicija i da vrati novac u penzione fondove koji su opljačkani devedesetih godina.

"Ne postoji iskušenje koje nismo spremni da na sebe preuzmemo ja i moji saradnici zato što znamo koliko je važan i koliko je blizu cilj kome težimo", rekao je Tadić u punoj sali Narodnog pozorišta u Kikindi.

On je naglasio da na evropskom putu nikada neće odustati ni od borbe za zaštitu integriteta Srbije i srpskog stanovništva na Kosovu, ali da će to činiti isključivo na civilizovan način.

"Dobro je da i naši suparnici i danas kažu da su za mir, ali ne možemo da zaboravimo da su 10 godina vodili rat", istakao je Tadić.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je, obraćajući se građanima Kikinde, da je Tadić na mestu predsednika u protekle tri godine odlučujuće doprineo da Srbija ponovo postane uvažena evropska zemlja.

Tadić će danas u okviru predizborne kampanje, nakon Kikinde, posetiti Zrenjanin i Pančevo.

On je juče, prvog dana kampanje za drugi krug, izjavio da je njegov cilj da oko "evropske ideje okupi više od dva miliona glasova".

"Sa Nikolićem na duel, od sporta do znanja jezika"

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić pozvao je večeras svog protivkandidata u drugom krugu izbora Tomislava Nikolića da odmere snage na svim poljima - od sporta do znanja jezika.

Tadić je u Sali zrenjaninskog Kulturnog centra poručio Nikoliću da je predsednička funkcija ozbiljan posao koji zahteva doslednost i stručnost.

Kandidat demokrata je podsetio Nikolića na stavove iz domena spoljne politike kojih se sada odriče i kao primer naveo predlog da se u Srbiji izgradi ruska vojna baza.

"Tražim pažnju i podršku. Pobedićemo ukoliko svi izađu na izbore, samo ukoliko je svaki čovek svestan veličine cilja, ne samo zbog sebe, nego i zbog vlastite dece", kazao je on.

Zrenjaninci su ovacijama pozdravili Tadića kada ih je u završnici govora pozvao da izađu na izbore 3. februara.

Na skupu u Zrenjaninu govorili su i funkcioneri Demokratske stranke Oliver Dulić, Vojislav Brajović, Bojan Pajtić i drugi.

"Mi moramo da budemo pobednici svih bitaka koje ćemo voditi, a prva bitka je 3. februara koju ćemo sigurno dobiti", rekao je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić.

On je rekao i to da će "3. februara i radikali slaviti zato što će znati da je pobeda Borisa Tadića pobeda boljeg života i za njih i za njihovu decu".
Ministar kulture Voja Brajović poručio je da je sa Borisom Tadićem Srbije jaka i stabilna i da samo takva Srbija može biti slobodna, a ne "izolovana kao virus".

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić poručio je sa bine zrenjaninskog Kulturnog centra Nikoliću da nije morao po šesti put da se kandiduje da bi ga građani zapamtili.

"Zapamtili smo ga za sva vremena. Nikada mu nećemo zaboraviti ni plate od dve marke, ni prazne apoteke i prodavnice, ni stotine hiljade mladih ljudi koji su pobegli iz zemlje, ni hiljade pripadnika nacionalnih zajednica koje su bukvalno proterani iz ove zemlje", rekao je Pajtić.

DS kritikuje Nikolića zbog pisma Putinu

Demokratska stranka ocenila je danas da pismo kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića ruskom predsedniku Vladimiru Putinu govori o "ozbiljnom nepoznavanju međunarodnih odnosa nekoga ko pretenduje na mesto predsednika".

Portparol DS-a Jelena Marković rekla je agenciji Beta da je Nikolićev akt neodgovoran i da ugrožava interese Srbije.

"Neodgovorno je jednog takvog državnika zemlje koja je u ovom trenutku jedan od najvažnijih partnera Srbije zloupotrebljavati u propagandne predizborne svrhe", kazala je Markovićeva.

Dodala je da se takvim aktom ugrožavaju interesi Srbije i gasni sporazum sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: