"Nema roka za spor oko Makedonije"

Predstavnik UN u sporu oko imena Makedonije sa Grčkom Metju Nimic kaže da "ne postoje krajnji rokovi za rešavanje tog spora".

Izvor: Beta

Utorak, 22.01.2008.

15:33

Default images

Nakon razgovora sa predsednikom Makedonije Brankom Crvenkovskim, Nimic je ocenio da je jučerašnja runda pregovora u Ohridu bila uspešna. Precizirao je da još nije došlo do rešenja, ali da postoji želja dve strane da to pitanje ostave iza sebe i da je sa bezbednosnog aspekta u zajedničkom interesu da se radi na njemu.

U saopštenju iz kabineta Crvenkovskog navodi se da je predsednik Makedonije u razgovoru sa Nimicom ponovio "poznate makedonske stavove o pregovorima s Grčkom o ustavnom imenu" Makedonije.

Stav makedonskog državnog vrha je da se ne menja ustavno ime Makedonije, a da se u bilateralnim odnosima s Grčkom nađe rešenje ili formula za ime.

Nimic je Crvenkovskom rekao da je jučerašnji sastanak u Ohridu bio važan susret makedonske i grčke strane i dodao da će isto tako značajan biti susret u Atini za dve sedmice.

Makedonska strana je juče predložila deklaraciju u kojoj se između ostalog ističe da Makedonija nema teritorjalnih pretenzija prema južnom susedu.

Makedonija i Grčka imaju dugogodišnji spor oko imena Makedonije. Grčka ne priznaje svog suseda pod ustavnim imenom zbog svog istoimenog regiona na severu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: