Roditelji za proširivanje istrage

Porodice trojice studenata Rudarsko-geološkog fakulteta, stradalih u Ravaničkoj pećini, zahtevaju proširivanje istrage.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2008.

17:32

Default images

Oni zahtevaju da se utvrdi ko je od odgovornih sa tog fakulteta i zašto u neistraženu pećinu nedaleko od Ćuprije uputio neobučene i neadekvatno opremljene mladiće.

Trojica studenata i asistent Rudarskog fakulteta Saša Čolić ugušili su se u aprilu prošle godine u Ravaničkoj pećini ugljen-monoksidom čija je koncentracija fatalno povećana upotrebom motorne pumpe kojom je trebalo izbaciti vodu sa jednog nivoa te pećine.

Porodice poginulih Boška Madžarevića, Filipa Avramovića, Bojana Borokića, saznali su da je upotreba takve pumpe u jamama zabranjena.

Istraga koju su sami vodili u prethodnih devet meseci, pokazala je dodatno i da su nedovoljno obučeni mladići u istraživanje jame krenuli potpuno nepripremljeni i bez neophodne zaštitne opreme.

Marija Novak, sestra Bojana Borokića, kaže da su organizatori ekspedicije, Dejan Vučković, Saša Milenković i Milorad Kličković, znali da u jami može doći do povećane koncentracije ugljen-monoksida ali da su procenjovali da će taj otrovni gas ispariti kroz pukotine.

"Ispostavilo se da u Ravaničkoj pećini nema pukotina“, kaže Novakova.

Ona tvrdi da su učešće u ekspediciji odbili neki iskusniji speleolozi i da su zato u jamu upućeni studenti Rudarskog fakulteta, sa neodgovarajućom opremom.

Trebalo je, kaže Novakova, da imaju aparat za indentifikaciju ugljen-monoksida, odnosno svih gasova, ali ga nisu imali.

"Oprema podrazumeva i bocu za disanje i tzv. 'ful-fejs' masku za svakog člana ekipe, što oni takođe nisu imali. U ovakvim ekspedicijama koristi se i boca sa čistim kiseonikom, koja se koristi u slučaju trovanja. Takvu bocu nisu imali ni na ulazu u pećinu, a kamoli uz sebe", kaže sestra stradalog Borokića.

Zbog nesreće u Ravaničkoj pećini sud u Ćupriji pokrenuo je istragu protiv dvojice organizatora ekspedicije Saše Milanovića i Milorada Kličkovića.

Porodice poginulih negoduju što istragom nije obuhvaćen i, po njihovoj oceni, najodogovorniji za nesreću.

"Profesor (Rudarsko-geološkog fakulteta) dr Dejan Vučković treba da bude među optuženima jer je on glavni u speleologiji u našoj državi“, smatra Biljana Madžarević, majka Boška Madžarevića.

Njen sin se, dodaje, spremao za planinarenje na Miroču, a samo dan pre tragedije, od svog profesora je saznao da se, umesto u planine, ide u jamu.

Roditelji stradalih, koji će u četvrtak dati izjave sudu, smatraju da istražni organi iz Ćuprije nisu valjano uradili svoj posao jer su organizatorima sporne ekspedicije prepustili da iz jame izvlače opremu i tela nastradalih, čime su, veruju porodice, ugrozili istragu.

Zabrinjavajuće je, kažu, i da niko od odgovornih nije priveden posle nesreće.

"Da im se uzmu izjave... Ovako, imali su devet meseci da se dogovaraju, da skuju plan šta su radili da bi se izvukli “, kaže Radan Avramović, otac Filipa Avramovića.

Prema saznanjima porodica, u trenutku tragedije studenata, njihovi profesori bili su u obližnjoj kafani, a policiju i hitnu pomoć u Ravaničku pećinu pozvali su monasi obližnjeg manastira.

Roditelji poginulih kažu da je najvažnije da se imenuju svi odgovorni za nesreću, te da se spreči organizovanje sličnih ekspedicija i, kako tvrde, zloupotreba studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: