Redovnim pregledima protiv raka

Srbija je na prvom mestu u Evropi po učestalosti obolevanja od raka grlića materice, a na drugom po broju umrlih.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2008.

16:11

Default images

U Srbiji se svake godine otkrije više od 2.000 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Čak u dve trećine slučajeva bolest se otkriva u odmaklom stadijumu, kada su već zahvaćene limfne žlezde karlice. U pitanju je jedan od najzloćudnijih i najagresivnijih tumora, a najčešći uzročnik je polno prenosivi Humani papiloma virus.



Rak grlića materice je podmukla bolest i ranih znakova upozorenja nema.

Na sreću, dvema jednostavnim metodama, kolposkopskim pregledom i Papanikolau brisom može da se otkrije u početnoj fazi, i tada je bolest 100 odsto izlečiva. A potrebno je da žena makar jednom godišnje obavi detaljan ginekološki pregled.

Od ranog oblika do razvijanja invazivnog tumora, može da prođe četiri do sedamnaest godina, a obolevaju uglavnom mlade žene, objašnjava Milica Berisavac, načelnica akušerskog odeljenja Instituta za ginekologiju Kliničkog centra Srbije.

"Mi danas imamo ciljnu grupu mladog sveta, između 20. i 35. godine, gde, nažalost, imamo ekspanziju i premalignih i malignih promena na grliću materice. Nekada smo godišnje radili između 80 i 90 velikih operacija zbog invazivnog karcinoma grlića materice, a u prošloj godini taj broj je daleko premašio 120", kaže Milica Berisavac.

Karcinom grlića materice svoje pravo lice pokazuje tek u "poodmakloj fazi". Kada se javi krvarenje izvan ciklusa, ili kontaktno krvarenje u toku seksualnog odnosa, uglavnom je već kasno. Tada se otkriva invazivni tumor koji zahteva tešku i rizičnu operaciju.

"To je jedna od najtežih operacija u ginekološkoj hirurgiji zato što ona ne podrazumeva samo odstranjenje materice i jajnika, nego isto tako odstranjenje limfnih žlezda u maloj karlici, kao mogućeg puta širenja maligne bolesti", objašnjava Milica Berisavac.

Posle operacije sledi zračenje, ali je ishod lečenja krajnje neizvestan.

Rak grlića materice je vema čest i smrtonosan, ali može na vreme da se otkrije, i tada je u potpunosti izlečiv. Zato nijedna žena ne bi smela da umre od ove opake bolesti.

Nacionalni program prevencije

Razvijene zemlje Evrope su kvalitetnim programima prevencije, broj žena obolelih od raka grlića materice umanjili i do 80 odsto.

Gostujući u vestima TV B92 u 16 sati, Vesna Kesić iz Instituta za ginekologiju KC Srbije, izjavila je da je Nacionalni program ranog otkrivanja ove bolesti radna grupa Ministarstva zdravlja teoretski završila.

Početak praktične primene očekuje se tokom godine i sve žene će biti obavezne da dođu na kontrolni pregled

"Žene će se pozivati, žene, takav plan je napravljen, između 25 i 69 godina, koje če dobijati poziv na kućnu adresu, po biračkim spiskovima, ili po matičnim brojevima, to je već stvar praktične organizacije, a pozivi će, kako je program planirao, biti svake tri godine", rekla je Kesićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: