Solana: EU želi Srbiju

Havijer Solana izjavio za Bi-Bi-Si da Brisel želi i ubuduće dobre odnose sa Srbijom i njeno približavanje EU.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 22.01.2008.

07:09

Default images

"Sve što sada mogu da kažem o izborima su dve stvari: prvo, da je odziv na izborima bio veliki, što govori o tome da su građani Srbije vrlo zainteresovani za demokratski ishod izbora; drugo, nadamo se da će prevladati raspoloženja za približavanje EU", rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Na pitanje da li će Evropska unija doneti odluku da 28. januara potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Solana je rekao da u ovom trenutku ne može da odgovori na to pitanje.

"Učinićemo sve što možemo da sa Srbijom ostvarimo najtešnju saradnju. Srbija je važna zemlja i želimo da se ona približi Evropskoj uniji. Mislim da to želi i većina građana Srbije", rekao je Solana.

Ljajić: Tražićemo razumevanje od Brisela

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da će sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem u četvrtak u Briselu zatražiti od zvaničnika EU više razumevanja za Srbiju.

"Više je nego sigurno da ćemo učiniti sve da obaveze prema Haškom tribunalu ispunimo, ali ćemo istaći da od EU očekujemo više razumevanja, da je politika ultimatuma i pritisaka kontraproduktivna i da bi uslovljanje nanelo štetu demokratskim snagama u Srbiji", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare.

Ljajić je rekao da je taj sastanak značajan, jer ga je inicirao komesar EU za proširenje Oli Ren kako bi se upoznao sa sprovođenjem akcionog plana za završetak saradnje sa Haškim tribunalom i ispunjenje preostalih obaveza Srbije prema tom sudu.

Istakavši da evropskom zvaničniku neće biti saopštene nikakve "spektakularne informacije" o sprovođenju akcionog plana, Ljajić je ukazao da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bio podstrek za nastavak evropskog puta, dok bi drugačija odluka imala loš uticaj na unutrašnju političku scenu u Srbiji.

"Ne mogu da tvrdim da ćemo 28. januara potpisati Sporazum i mislim da je manje bitno da li će to biti baš tog datuma, važno je da bude što pre potpisan", rekao je Ljajić, ističući da je optimista i da je uveren da će se to i dogoditi, uprkos protivljenju pojedinih zemalja.

On je naveo da bi novi glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bremenc trebalo da dođe u dvodnevnu posetu Beogradu 11. februara, i da je to prilika za razgovore o svim vidovima saradnje Srbije sa tim sudom.

Rupel: Moguće potpisivanje SSP do kraja januara

Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel izjavio je sinoć u Briselu da Evropska unija "pokušava da dovede" do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i da je moguće da se to desi krajem januara.

Šef slovenačke diplomatije je u komentaru na rezultate jučerašnjeg prvog kruga predsedničkih izbora u Srbiji "kazao kako je srećan što su izbori sprovedeni u miru i u demokratskom duhu".

"Sporazum će biti potpisan 28. januara"

Izvršni direktor Evropskog instituta za ekonomiju Dragomir Janković veruje da će Evropska unija i Srbija 28. januara potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, uprkos protivljenju Holandije.

Janković kaže da Evropa želi Srbiju u Uniji iako je zbunjuju kontradiktorne izjave srpskih zvaničnika o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Kad je u pitanju potpisivanje Ugovora, znači, pošto je on već parafiran, mislim da je moguće, sa uzdržanim stavom Holandije, ipak potpisati taj ugovor", rekao je Janković.

"To znači da Holandija neće biti ni saglasna, neće biti ni protiv da se taj sporazum potpiše i samim tim će se, ako se postigne konsenzus na nivou ostalih članica Evropske unije, on može biti potpisan", smatra Janković.

"Grčka za što skorije potpisivanje SSP"

Šefica grčke diplomatije Dora Bakojani rekla je, posle jučerašnjeg sastanka sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, da je Grčka za što brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji jer je to "strateški izbor Atine".

"Ponovila sam da Grčka podržava put Srbije ka evropskim i evroatlantskim institucijama. Mi verujemo da će evropska Srbija svom narodu ponuditi prosperitet, tako da u budućnost mogu gledati sa optimizmom", rekla je Bakojani.

Jeremić je rekao da očekuje da će Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 28. januara, kao i da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrano rešenje statusa Kosova, koje će ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

"Ne postoji još pun konsenzus po tom pitanju, ali ćemo mi, sa našim grčkim prijateljima, u narednim danima učiniti sve da iskoristimo ovaj ključni momenat kako bismo učinili 28. januara taj korak ka Evropskoj uniji", rekao je Jeremić.

Rumunija: Evropska budućnost Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Bukureštu da su za Srbiju vrata otvorena u Evropi i da će Srbija biti kredibilnija i stabilnija što je bliže na putu integracija ka Evropskoj uniji.

"Nadam se da će to Srbija izabrati 3. februara", rekao je Jeremić nakon razgovora sa rumunskim kolegom Adrijanom Čorojanuom.

Rumunski ministar spoljnih poslova Adrijan Čorojanu izjavio je posle razgovora sa Jeremićem da "Srbija posle toliko iskušenja treba da ima evropsku budućnost i da se integriše u EU jer joj je tamo mesto".

Čorojanu je naglasio da "Rumunija ne prihvata eventualno jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova ukoliko nije poštovano međunarodno pravo", ali da podržava evropsku misiju na Kosovo u kojoj je spremna da učestvuje.

Govoreći o Kosovu, Jeremić je podsetio da Srbija podržava evropsku misiju i svaki evropski angažman, ali je naveo da to mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom.

Šef diplomatije Srbije naglasio je da je međunarodno pravo najvažnije oružje koje treba koristiti u borbi za status Kosova, a da je Srbija po tom pitanju principijelno spremna da razgovara o svakom rešenju koje poštuje njen teritorijalni integritet i državni suverenitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: