Visoke zatvorske kazne "zemuncima"

Četvorica pripadnika zemunskog klana osuđeni su na 40 godina zatvora, a ukupno izrečena kazna na suđenju je preko 460 godina.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2008.

12:34

Default images

To su Milorad Ulemek, Vladimir Milisavljević, Sretko Kalinić i Miloš Simović. Od ove četvorice, svi osim Ulemeka su u bekstvu. Na po 35 godina zatvora osuđeni su Aleksandar Simović, Nikola Bajić i Đorđe Slavković. Milan Glišović je osuđen na 32, a Selman Hamidović na 10 godine zatvora. Dvadeset godina zatvora izrečeno je Dušanu Krsmanoviću, koji se pokajao tokom suđenja.

Nekadašnji pripadnik MUP-a Slobodan Pažin osuđen je na sedam i po godina zatvora.

Osuđeni su i Milan Jurišić zvani Juriško, na 34 godine, Darko Milićević na 13, Dragan Miladinović na pet, Slobodan Kovačić na četiri, Bojan Dolić na četiri godine i šest meseci, a Darko Milić na pet godina zatvora.

Milan Drča osuđen je na pet godina, Srećko Trajković na četri godina i šest meseci, Milan Jovanović na pet, Milomir Kaličanin na 10, a Dalibor Nišavić deset godina i šest meseci.

Toni Gavrić osuđen je na tri godine, kao i Predrag Maletić, a Saša Petrović na pet godina zatvora.

Ukupno izrečena kazna zatvora na ovom suđenju je više od 460 godina.

Zbog zastarelosti krivičnog dela, optužbe su oslobođeni Nenad Opačić i Aleksandar Zdravković, kao i Ninoslav Konstantinović i Dejan Ranđelović, koji su u bekstvu.

Miloradu Ulemeku Legiji i još nekolicini osuđenih pripadnika zemunskog klana presudom je naloženo da biznismenu Miliji Baboviću isplate odštetu u iznosu od deset i po miliona evra u roku od 15 dana.

Ukoliko to ne učine, pristupiće se zapleni njihove imovine.

Milorad Ulemek oslobođen je optužbe za nekoliko ubistava, kao i za otmicu Vuka Bajruševića.

Međutim, Bajruševićevoj sestri Bojani, zemunski klan moraće da isplati 1.5 miliona evra.

Od 30 optuženih, šestorica su u bekstvu.

Presudu je donelo tročlano sudsko veće, kojim predsedava sudija Milimir Lukić.

Članovi zemunskog klana prvo su optuženi u procesu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, a optužnica je zatim razdvojena, pa je suđenje tom klanu, na kojem je bilo više od 100 sudećih dana, počelo oktobra 2004. godine.

Po odluci veća, Demokratska stranka Srbije na čije sedište su pripadnici "zemunskog klana" bacili bombu, i Ljiljana Buha čija je firma "Difens roud" dignuta u vazduh, upućuju se na pranicu radi ostvarivanja imovinskog zahteva.

"Nedvosmisleno dokazana krivica"

Sudija Milimir Lukić, obrazlažući današnju presudu pripadnicima "zemunskog klana", koji su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, rekao je da je tokom suđenja nedvosmisleno dokazano da su osuđeni počinili dele za koja se terete.

Lukić, koji je bio predsedavajući sudskog veća, kazao je da je "zemunski klan" bio kriminalna organizacija koja je raspolagala svim sredstvima za izvršenje krivičnih dela i da se tačno znalo šta koji pripadnik radi, odnosno da je u toj organizaciji postojala hijerarhija koja se morala poštovati.

On je rekao da su svedoci saradnici, Lubiša Buha Čume, Zoran Vukojević, Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, na sudu priznali da su kao članovi "zemunskog klana" počinili krivična dela, ali su i detaljno objasnili šta su ostali članovi grupe uradili.

Lukić je ukazao i na iskaz osuđenog Dušana Krsmanovića, dat u policiji, a u kome je priznao svoju umešanost u brojna ubistva koja je izvršio "zemunski klan", i naveo da je okrivljeni na glavnom pretresu potvrdio tačnost tog svog iskaza.

Anastasijević: Složen proces

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević je za B92 ocenio da je to bio jedan od najsloženijih procesa u istoriji sudskog pravosuđa.

"Sada je on doveden do kraja, bar u ovom, prvostepenom delu. Mnoštvo dokaza je bilo ponuđeno od strane tužilaštva, odbrana je bila mnogo konfuzna sve to vreme", objašnjava Anastasijević.

On ocenjuje da su teške kazne bile očekivane, ali i da treba sačekati da se vidi šta će reći drugostepeni sud.

"Kada je reč o obeštećenju koje optuženi treba da isplate ljudima koje su otimali, to je nešto što je relativno novo u srpskom pravosuđu, kao što su i kidnapovanja takve vrste ranije bila nepoznata. Bar neki od optuženih imaju prilično imovine u nekretninama, kuća Milorada Ulemeka Legije se procenjuje na par miliona evra. U tom smislu, bar jedan deo tih potraživanja će moći da se naplati, ali verujem da jedan drugi deo neće", kazao je Anastasijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: