Beograd preskup za Engleze

Kada je prošetao kroz beogradske tržne centre, profesor Pol Dobson zapitao se kako prosečan potrošač u Srbiji uopšte preživljava.

Izvor: FoNet

Petak, 18.01.2008.

09:27

Default images

Bio je šokiran cenama, koje su, kako je prokomentarisao, više nego u Britaniji, a prosečan Englez zarađuje mesečno sedam do osam puta više od našeg građanina, piše Politika. "Hrana je preskupa, a nije mi jasno kako sok od jabuke može biti jeftiniji od jabuka", začudio se britanski stručnjak za konkurenciju.

Odmah je upitao domaćine gde oni kupuju, da li su kao Britanci lenji u potrazi za nižim cenama ili više "naginju" kupcima iz Nemačke, koji su vrlo obrazovani, obavešteni i skloni neumornim potragama kako bi uštedeli čak i jedan evro.

Jedan od najuglednijih svetskih stručnjaka za konkurenciju u oblasti trgovine na malo prethodnih dana svoja iskustva primenio je i na našem tržištu, gde je sa Komisijom za zaštitu konkurencije radio na još jednoj analizi trgovine u Srbiji i učešća u maloprodaji.

Iako je tek načeo ovu temu, posle prvog pregleda podataka kojima raspolaže antimonopolska komisija Srbije, zaključio je da je tržište Beograda jedno od najkoncentrisanijih u Evropi – ispred nas samo je tradicionalno "zatvorena" Švedska.

"Opasnost je ako postoji domaći trgovac koji je toliko moćan da sprečava dolazak novih i ekspanziju postojećih trgovaca", kaže on.

"Sprečavanje monopola je važan posao, ali je zaustavljanje tog monopoliste mnogo važnije. Ako on uspe, monopol može postati trajan", kazao je Dobson.

"Ako, međutim, postoji konkurencija i strani lanci krenu u Srbiju, tržište maloprodaje može biti korenito unapređeno za samo nekoliko godina", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: