RIK ponovo odbio zahtev ambasada

RIK je noćas potvrdio svoju odluku da se posmatračima ambasada SAD i Velike Britanije ne dozvoli posmatranje izbora.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2008.

07:35

Default images

Republička izborna komisija po drugi put je odbila da odobri zahteve ambasada Sjedinjenih Država i Velike Britanije da im se omogući da prate predsedničke izbore, i to nakon što je Vrhovni sud Srbije prihvatio žalbu na tu odluku.

U tom sudu objašnjavaju da ponovno odbijanje RIK-a znači da predsavnici ovih ambasada definitivno neće moći da posmatraju prvi krug izbora, jer do glasanja u nedelju nema dovoljno vremena da se sudu uputi nova žalba, i da se on o tome izjasni.

Analitičari upozoravaju da je ponašanje RIK-a nerazumljivo i da šteti interesima zemlje.

RIK je na noćašnjoj sednici, posle dvoipočasovne rasprave, većinom od 14 glasova u ponovnom razmatranju odbio prigovor Miloša Adamovića iz Zemuna, kojim je predloženo da se odobre zahtevi svih stranih posmatrača da prate predsedničke izbore.

Iako je Vrhovni sud Srbije poništio rešenje RIK-a kojim je Adamovićev prigovor odbijen, i naložio Komsiiji da o dozvoli ne odlučuje, nego da je potvrdi, DSS, SRS i SPS ponovo su odbili da glasaju za dolazak posmatrača Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Predsednica Republičke izborne komisije Sonja Brkić kaže da će RIK ponovo raspravljati o zahtevu ambasada, ako se uputi nova žalba.

"Dalja procedura je da se protiv odluke Republike izborne komsiije može izjaviti žalba, o žalbi rešava Vrhovni sud, a Vrhovni sud će doneti odluku u skladu sa onim što je izraženo pravno shvatanje u odluci Vrhovnog suda", objasnila je Sonja Brkić za B92.

Međutim, portparolka Vrhovnog suda Srbije Vesna Dabić objašnjava za B92 da vremena za ovu proceduru nema, jer su za to potrebna najmanje četiri dana.

"Kada saberemo rokove koji su predviđeni za izjavljivanje žalbe i za donošenje odluke Vrhovnog suda, teško da je moguće da se, ako se ispoštuju svi ovi rokovi, odluka donese pre nedelje, kada se otvaraju izborna mesta, pa se logično postavlja pitanje svrsishodnosti donošenja odluke o ovom pitanju", rekla je Dabićeva.

Dabićeva objašnjava da bi Vrhovni sud Srbije, ako primi žalbu, mogao o njoj da se izjasni pre drugog kruga izbora, i da bi predstavnici ambasada SAD-a i Velike Britanije, hipotetički, mogli tada da ih nadgledaju.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za B92 da ga iznenađuje upornost RIK-a da se, i pored odluke Vrhovnog suda, onemogući ključnim zemljama zapadnog sveta da posmatraju izbore.

"Mislim da to šalje, dosta nepotrebnu, negativnu poruku o spremnosti da izložimo demokratske izborne procese kontroli, i ne vidim, nisam to video ni u prvom krugu, razloge da se to učini, i da tu nije nikakav argument da će to pravo konzumirati misije OEBS-a i drugi domaći i strani posmatrači. Jednostavno, nepotreban stav i npotebno zaoštravanje odluke sa meni vrlo nejasnim motivima", kaže Stojiljković.

U RIK-u su agenciji Beta rekli da, u slučaju posmatrača SAD-a i Velike Britanije, nije korišćena pravna logika, a ni pravni propis, i da je doneta odluka koja nije ni mogla da se donese.

Komisija je, podsetimo, ranije dala odobrenje OEBS-u, Zajednici nezavnisnih država i ruskoj Dumi da prati predstojeće izbore.

Vučetić: Može i prinudno

Nekadašnji predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić tvrdi da postoji način da se presuda Vrhovnog suda sprovede prinudnim putem.

"U slučaju da RIK odbije da sprovede odluku Vrhovnog suda Srbije, dakle suda koji je poslednja instanca i nadležan da kontroliše zakonitost pojedinih odluka organa u izbornom postupku, presuda VSS može biti sprovedena prinudnim putem. U tom slučaju to bi trebalo da uradi Četvrti opštinski sud u izvršnom postupku. Ali to bi bila velika kompromitacija Republičke izborne komisije", upozorava Slobodan Vučetić.

Po odobrenjima RIK-a, 23 posmatrača OEBS-a i tri ZND pratiće izbore, dok još nije odlučeno da li će to biti odobreno delegaciji Slovačke koja je kasno uputila zahtev. Takođe, Komisija se noćas saglasila da posmatrači ruske Državne dume prate izbore ukoliko Vlada Srbije dostavi mišljenje o njihovoj prijavi.

Izbore će pratiti i 3.087 posmatrača Cesida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: