Tadić: Pobeda za evropsku budućnost

Boris Tadić pozvao večeras građane Srbije da sa njim krenu u seriju pobeda koje će Srbiju odvesti u evropsku budućnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2008.

12:18

Default images

Predsednik Srbije i kandidat Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima je na završnoj predizbornoj konvenciji u potpuno ispunjenoj beogradskoj hali "Arena", rekao da će se na izborima 20. januara odlučivati da li će Srbija, hrabro i uprkos svim iskušenjima, poći ka Evropi ili se vratiti u devedesete godine prošlog veka.

"Počeli smo da gradimo most 2000. godine. Učinili smo mnogo velikih stvari u prethodnih osam godima, trasirali smo puteve definisali cilj, a danas smo u prilici da postavimo stub na sred reke preko koje gradimo most za budućnost Srbije. Mi moramo da dovršimo posao, preći ćemo most na onu strane reke u evropsku budućnost", rekao je Tadić.

Od odluke koje građani donesu u nedelju će, prema Tadićevim rečima, zavisiti kakva će Srbija biti za deset ili dvadeset godina.

On je građanima obećao da će Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer je on garant bolje budućnosti, ali da neće odustati od borbe za očuvanje Kosova i Metohije.

"Naš centralni cilj je u Evropi, ali sa identitetom i sa Kosovom. Mi nikada nećemo odustati ni od našeg evropskog cilja ni od našeg kosovskog cilja. Ekstremisti sa jedne i druge strane neka vode drugačiju politiku, ali mi ćemo voditi politiku očuvanja teritorijalnog integriteta i evropske budućnosti", kazao je Tadić.

On je rekao da se u protekle tri godine borio da ojača poziciju Srbije u svetu, i da danas zato Srbiju u svetu poštuju čak i kada se ne slažu sa njom.

"Srbija je danas predmet debate. Hoću da Srbija ne bude predmet debate u Savetu bezbednosti UN, već da bude članica Saveta bezbednosti, da odlučuje a ne da o njoj drugi odlučuju. Hoću da Srbija ne bude kandidat za EU nego da bude predsedavajuća EU. To je naša vizija, a ne ideja tumaranja i tavorenja po Balkanu", rekao je Tadić.

"Naša vizija je stabilna i hrabra Srbija u EU, koja uvezuje sve naše zastave, i Vojvodine i Kosova i Sandžaka, koja spaja sve stranačke zastave. To je naša Srbija budućnosti", poručio je Tadić.

Priznajući da u Srbiji i danas ima mnogo onih koji teško žive, Tadić je rekao da je evropska budućnost upravo jedini način da se socijalni problemi građana reše.

"Ima mnogo onih koji šire pesimizam i kažu da ništa ne valja. Mi od naše nade nikada nećemo odustati jer nadu nam niko ne može oduzeti. Ima onih koji žele da u ovoj zemlji zavlada pesimizam, koji u svakoj mogućnosti vide problem, a mi u svakom problemu vidimo mogućnost", kazao je Tadić.

On je istakao da danas i oni koji godinama glasaju za stranke koje se zalažu za povratak u 90te godine prošlog veka danas osećaju veću sigurnost zato što je demokratska vlast u proteklih osam godina vodila politiku mira.

"Srbija mirnim putem hoće da ostvaruje svoje ciljeve, hoće mir sa svojim susedima, nikoga neće da ugrozi. Srbija samo brani svoje interese, ali na miran način. Dok sam predsednik Srbije, nikada više mladost ove zemlje neće biti gurana u pogibije ratove i nasilje", rekao je Tadić.

Završana konvencija predsedničkog kanditata DS održana je pred više od 25.000 pristalica.

"Izbor Nikolića vodi u izolaciju"

Boris Tadić je u intervjuu za frankfurtske Novosti izjavio da su predstojeći izbori sudbonosni za Srbiju zbog opasnosti da se zaustave promene započete 2000, kao i da da bi izbor radikala Tomislava Nikolića Srbiju odveo u izolaciju.

"Svaki izbori su neizvesna politička utakmica. Svuda je tako, ali kod nas još postoji rizik od povratka stare garde, onih koji su devedesetih Srbiju vodili u sukobe i izolaciju, koji su dizali barijere na Drini i koji su vodili građane u potpunu nemaštinu i neizvesnost", rekao je Tadić.

On smatra da su ovi izbori, zbog toga, sudbonosni, jer postoji opasnost da se zaustave promene započete 2000. i vrate godine haosa i beznađa.

"No, ja sam siguran da građani to neće dozvoliti i da će glasati za put stabilnosti i ekonomskog napretka, za bolji život svoje porodice", kazao je Tadić.

On je rekao da je ovih dana mnogo razgovarao sa ljudima u raznim krajevima Srbije i da svi kažu da, uprkos teškoćama, moramo da nastavimo putem demokratskih promena.

"Nemojte mi reći da neko može da poveruje da onaj ko 17 godina traži nasilnu promenu granica i pominje Karlovac-Karlobag-Viroviticu, sada želi da Srbiju vodi putem mira i prosperiteta. Naravno da je sada na delu izborima prilagođena retorika i pretvaranje", smatra Tadić.

"Stradanja, nemaština, haos, proganjanje neistomišljenika i onih koji imaju drugačije ime, redovi za benzin. Sve to smo preživeli i to nikada više ne bi smelo da se ponovi", upozorio je on.

Odgovarajući na pitanje od koga očekuje podršku u drugom krugu izbora, Tadić je rekao da mu je bitna podrška građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost.

Dodik: Podržaću Borisa Tadića

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da podržava predsedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića na izborima 20. januara jer bi se time nastavila dobra saradnja Srbije i RS.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu istakao da je politika koju poslednjih godinu dana vodi predsednik Tadić i premijer Srbije Vojislav Koštunuica dovela do uspostavljanja suštinski važnih i pravih odnosa sa RS baziranih na privrednim i ekonomskim procesima.

"Međunarodna zajednica je ranije svaku saradnju između Srbije i RS proglašavala sumnjivom sa stanovišta međunarodne politike. Mi smo uspeli da potpuno legitimišemo pravo na tu sradnju", rekao je Dodik i dodao da je za RS upravo nastavak te politike saradnje od ključnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: