UN: Istraga o napadu u Alžiru

Generalni sekretar UN najavio formiranje nezavisne istražne komisije koja će ispitati okolnosti prošlomesečnog napada u Alžiru.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.01.2008.

21:10

Default images

"U petak sam dobio rezultate interne istrage i uskoro ćemo formirati nezavisno telo, u koje će biti uključene države članice i eksperti za terorizam, s ciljem ne samo da se rasvetle okolnosti vezane za napad u Alžiru, već i da se uspostavi sistem zaštite službenike UN širom sveta," rekao je Ban Ki Mun novinarima u Njujorku.

Ban, međutim, nije želeo da komentariše sadržaj internog dokumenta koji mu je dostavljen u petak, navodeći da je još rano za objavljivanje detalja vezanih za ovu istragu, ali da će javnost blagovremeno biti obaveštena o razvoju situacije o ovom slučaju.

Interni izveštaj o bombaškim napadima u Alžiru načinio je šef bezbednosti UN, Britanac Dejvid Venes, koji je u Alžir na Banov zahtev otputovao neposredno nakon napada 11. decembra, za koje je odgovornost preuzeo lokalni organak pokreta radikalnih islamista, odnosno "Al Kaida islamskih zemalja Magreba".

Suštinu kontroverzi vezanih za napade u Alžiru predstavljaju donekle oprečne izjave najviših zvaničnika UN, uključujući i Bana, koji su u danima nakon eksplozija insistirali da svetska organizacija nije imala nikakve najave mogućih incidenata, ali je, u međuvremenu, do javnosti dospela interna prepiska šefa obezbeđenja u Alžiru za zvaničnicima u kojoj su "zatražene dodatne mere bezbednosti".

Sličan slučaj propusta u obezbeđenju misija UN još 2003. godine otkrio je i nekadašnji finski predsednik Marti Ahtisari, koji je vodio istragu o najpogubnijem terorističkom napadu na službenike UN kada su u Bagdadu ubijena 22 službenika UN, uključujući i šefa tamošnje misije Serđa Vijeru de Mela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: