Šest optuženih za zločine u Tenji

Pred županijskom sudom u Osijeku podignuta je optužnica protiv šest lica koja se terete za ratni zločin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

21:39

Default images

Kako je navedeno na internet stranici tužilaštva, J.R, B.V, M.M, B.G, B.S. i Ž.Č. terete se da su od jula do novembra 1991. godine tokom oružane pobune dela srpskog stanovništva u selu Tenji kod Osijeka kršeći međunarodno ratno i humanitarno pravo kao pripadnici jedinice teritorijalne odbrane (TO) i tadašnje stanice milicije, primenjivali razne oblike nasilja prema pripadnicima nesrpskih narodnosti.

J.R. se da je kao komandant Štaba TO naredio okrivljenom B.V. da s drugim pripadnicima RO zatvara i ubija civile, što je on i činio, pa je protivpravno zatvorio šest lica kojima su navedeni inicijali, odvodio ih na prisilne radove, a zatim ih nakon fizičkog malteretiranja usmrtio iz vatrenog oružja.

Izvršavajući isto naređenje B.V. je zajedno s drugim pripadnicima TO u zatvoru u bioskopskoj dvorani "Partizan" zatvorio 11 lica čiji su inicijali navedeni , a zatim su ih B.V, Ž.Č, član ŠTO i M.M, pripadnik teritorijalne obrane uz pomoć B.S. koji je bio pomoćnik komandira stanice milicije prisilno ukrcali u kamion i odveli prema stočnom groblju u blizini Bobote, gde ih je Ž.Č. usmrtio iz vatrenog oružja.

U rečenoj dvorani bili su zatvoreni i M. N. i Z. B. i porodica V. čija su malteretiranja naređivali B.G. koji je bio komandir stanice milicije i njegov pomoćnik B.S. a M.N. je ubijen pri insceniranom pokušaju bekstva.

U zatvoru u prostorijama stare škole, koji je bio pod nadležnšću milicije, bila su zatvarana i fizički maltertirana još četiri lica kojima su navedeni inicijali.

Po naredbi J.R. optuženi B.V., B.G. i B.S., protiv međunarodnih propisa o postupku s ratnim zarobljenicima, u zatvoru su pod nadležnosću milicije zatočili zarobljenog pripadnika MUP-a RH i četvoricu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde i nakon maltretiranja ubili ih na nepoznatom mestu.

Okrivljeni B.S. nalazi se u osječkom zatvoru uz predlog o produženju pritvora, dok su ostala petorica u bekstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: