Pastor: Politički smo zreli

Ištvan Pastor izjavio je da je mađarska manjina politički zrela i da može da daje odgovore i na politička pitanja opšteg karaktera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

19:42

Default images

U emisiji Poligraf B92 predsednički kandidat stranaka vojvođanskih Mađara je rekao da želi da predstavlja sve manjine u Srbiji, ali je naveo da je protiv veštačke promene nacionalnog sastava stanovništva. Objašnjavajući jednoglasnu odluku Skupštine opštine Senta da nema uslova za prihvat kosovskih Roma u procesu readmisije, Ištvan Pastor je naglasio da to nije diskriminacija.

Pastor: "Mi se po pitanju readmisije zalažemo za rešenje da se ljudi vrate na one prostore odakle su krenuli pre nego što su otišli u bilo koju zemlju EU"

B92: "Ali ako Romi ne mogu da se vrate na Kosovo jer se ne osećaju bezbedno, zašto im ne biste pružili gostoprimstvo i pomoć u vašim opštinama?"

Pastor: "Zato što bi se narušio etnički sastav stanovništva.“

"Nikada podrška Nikoliću"

Ištvan Pastor izjavio je danas da u drugom krugu predsedničkih izbora ni u kom slučaju neće podržati Tomislava Nikolića.

"Nemamo nameru da kandidatu Srpske radikalne stranke svoj program ponudimo, iako je izjavio da ga je pročitao i da prihvata sve od prvog do zadnjeg slova", kazao je predsednički kandidat Mađarske koalicije na današnjem javnom predstavljanju svog političkog programa u beogradskom Narodnom univerzitetu "Veselin Masleša".

On je ponovio da Mađarska koalicija svoje glasove u drugom izbornom krugu nikome neće dati blanko.

"Mi ćemo svoj program ponuditi demkratskom kandidatu u drugom izbornom krugu, da ga pitamo šta on misli o tim programskim opredeljenjima. U slučaju njegovog za nas prihvatljivog odgovora mi ćemo mu pružiti podršku u drugom krugu", naveo je Pastor.

On je dodao da je Mađarska koalicija iz dana u dan sve izloženija pritisku da će, ako ne podrži "demokratskog kandidata", biti odgovorna za ishod predsedničkih izbora u drugom krugu.

"Mi takvu vrstu pritiska ne prihavatamo, ali žzelimo da budemo partneri u realizaciji onih programskih opredeljenja koje smo definisali, jer se to podudara sa onim vrednostima za koje se zalažemo već 20 godina, od kada postoji politička organizovanost Mađara u Vojvodini", istakao je Pastor.

Kandidat Mađarske koalicije rekao je da postoje oni koji njegovu predsedničku kandidaturu shvataju kao izraz drskosti, a kako je naveo "među njima su i neki koji sebe smatraju etalonom demokratije".

"Srbija nije spremna da u punoj meri prihvati različitosti i to da su svi građani prvog reda", rekao je Pastor.

On je, govoreći o stavu Mađarske koalicije u vezi sa bitnim državnim pitanjima, naveo da Kosovo već godinama "faktički nije teritorija Srbije", jer tamo ne funkcioniše nijedna poluga vlasti srpske države.

"To je realnost koju treba prihvati. Ja razumem emotivnu komponentu, ali jedno je to, a drugo je faktička komponenta", dodao je Pastor.

Kandidat Mađarske koalicije istakao je i da Srbija ne bi trebalo da bude talac preostale četvorice haških optuženika koji nisu izručeni tom sudu i dozvoli da joj to stoji kao prepreka na putu ka evropskim integracijama.

"Za Mađarsku koaliciju Evropa nema alternativu sve ostalo vodi nas ka izolaciji", poručio je Pastor.

On je rekao da se Mađarska koalicija zalaže za decentralizciju Srbije i poseban status Vojvodine, ali kako je naveo, ne u separatističkom smislu, već na način koji bi toj pokrajini i celoj Srbiji omogućio da napreduje.

"Želimo da se Vojvodini vrati njena imovina i sopstveni budžet, kako bi mogla da postane lokomotiva razvoja cele zemlje", kazao je Pastor.

Ištvan Pastor kandidat je za predsednika Srbije Mađarske koalicije koju čine Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: